niedziela, 27 stycznia 2013

Kurczak w porach i curry.

Lekko zmodyfikowany przepis, który przedstawił mi mój obecny szwagier w naszych czasach studenckich. Kurczak tak przyrządzony bardzo często gościł w naszej naszej żakowskiej kuchni :-) Moja zmiana tego dania polega na dodaniu świeżego imbiru oraz ciemnego sosu sojowego.



SKŁADNIKI
  • 2 średniej wielkości filety z kurczaka
  • 3-4 cebule
  • 3 pory
  • 1-2 łyżki curry
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml mleka
  • suszona chilli
  • oliwa z drugiego tłoczenia (do smażenia )
  • pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ponieważ to danie studenckie, przygotowanie oczywiście nie jest skomplikowane. Cebulę kroimy w pióra, kurczaka w dość dużą kostkę. Smażymy do lekkiego zrumienienia mięsa, a następnie dorzucamy pokrojony w półkręgi por i dusimy razem przez kilka minut. Wlewamy sos sojowy, dosypujemy curry i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły po patelni. Na koniec dodajemy mleko oraz sól i pieprz do smaku. Pozostaje już tylko gotować na małym ogniu do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Tak przyrządzonego kurczaka najlepiej podawać z ryżem.

Dla uszlachetnienia dania polecam wkrojenie odrobiny cukinii, a chilli w proszku zastąpić świeżym drobno pokrojonym strączkiem. 

piątek, 25 stycznia 2013

Sos serowo curry na jogurcie.

Właściwie nazwa sosu mówi sama za siebie :-) Proste wykonanie, ale bardzo smaczny dodatek do różnistych dań.

POTRZEBNE SKŁADNIKI
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100g startego żółtego sera
  • 1 łyżka curry
  • l i pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE

W rondelku rozgrzewamy jogurt, do którego dosypujemy sukcesywnie żółty ser. Przy każdej nowej dodanej porcji całość mieszamy i czekamy, aż w całości się rozpuści. Na koniec dodajemy sporą ilość curry - około jednej łyżki.  Przelewamy sos do miski i czekamy aż ostygnie i zgęstnieje.


czwartek, 24 stycznia 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy z marchewką i pistacjami.

Coś dla osób, którym znudził się standardowy, codzienny obkład do kanapek robionych na przykład do pracy. Co więcej jest to propozycja wegetariańska, a o dziwo bardzo mnie, jako mięsożercy, przypadła do gustu.


POTRZEBNE SKŁADNIKI
  • 500g czerwonej soczewicy
  • 2 słodkie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki garam masala lub przyprawy curry
  • ok. 2cm korzenia imbiru
  • 2 jajka
  • garść pistacji
  • oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia (do smażenia)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od podsmażenia na oliwie drobno skrojonej cebuli. Najlepiej zrobić to od razu w dość głębokim garnku - zaoszczędzimy w ten sposób brudzenia większej liczby naczyń. W międzyczasie marchewkę należy utrzeć na tarce na grubych oczkach, a ziarna kolendry i płatki chilli ugnieść - na przykład w moździerzu lub nożem na desce do krojenia. Wraz z marchewką i garam masalą (lub curry) dosypujemy rozdrobnione przyprawy do podsmażonej cebuli i kilka minut trzymamy na ogniu. Teraz przyszedł czas na soczewicę. Jej Czerwona odmiana ma tą zaletę, że nie musimy jej wcześniej moczyć ani gotować - dodajemy ją bezpośrednio do garnka. Po chwili do mikstury możemy dorzucić starty imbir oraz czosnek. Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż soczewica zmięknie a masa zgęstnieje. W razie potrzeby należy uzupełnić ilość wody w garnku aby zapobiec przypaleniu. Tak przygotowany potencjalny pasztet, trzeba teraz wystudzić. Następnie pozostaje już tylko wmieszanie w masę jajek oraz posiekanych wcześniej pistacji. Tak przygotowaną pulpę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatnim etapem przygotowania jest włożenie formy z naszym pasztetem do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i piec go przez około pół godziny. Po ostygnięciu będzie świetną odmianą dla nudnych i oklepanych kanapek :)

Pasztet z czerwonej soczewicy po upieczeniu.
Gotowy pasztet z soczewicy nadaje się doskonale do kanapek, ale również jako samodzielna przekąska, podawany na przykład z pomidorem i żółtym lub białym serem.

środa, 23 stycznia 2013

Zapiekanka z kurczakiem, kaszą i warzywami na szybko.

Czymś takim uraczyła mnie dzisiaj narzeczona po moim przyjściu z pracy - palce lizać :-) Co więcej ta zapiekanka jest wytworem jej kulinarnego zmysłu:)

POTRZEBNE SKŁADNIKI

Farsz
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej (2 woreczki)
  • mieszanka warzyw na patelnie
  • pierś z kurczaka
  • 100g żółtego sera
  • pieprz kajeński
  • oliwa z oliwek z 2 tłoczenia
  • lubczyk
  • tymianek
Sos beszamelowy
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE

Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przyprawić solą pieprzem i pieprzem kajeńskim. Następnie trzeba go podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia. Następnie do kurczaka dodać należy mieszankę warzyw. Wszystko dusimy, aż jarzyny zmiękną. Na koniec duszenia dosypujemy odrobinę lubczyku i tymianku.

W międzyczasie można zabrać się za sos beszamelowy - nieodzowny składnik większości zapiekanek. Na oddzielnej patelni roztapiamy łyżkę masła, a następnie stopniowo dodajemy do niego 2 łyżki mąki ciągle mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek. Nie wolno takiej zasmażki zrumienić, więc zaraz po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym rozprowadzeniu jej w tłuszczu, dolewamy małymi porcjami mleko. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz wbijamy jajko i energicznie wcieramy w sos.

Warzywa i kurczaka należy teraz wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną. Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po nim równomiernie. Na to wylewamy sos beszamelowy i na to wszystko kładziemy plasterki żółtego sera. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach Celsjusza do momentu, gdy wierzch zacznie się rumienić. Gotową potrawę można podawać z wszelkimi rodzajami sosów. Przepis przewidziany jest dla 3-4 osób.

Gotowa zapiekanka, do połowy nadgryziona :-)

Zupa cebulowa z grzankami.

Zupa ta mnie kusiła od lat. Nigdy nie miałem okazji jej skosztować, ale zawsze w jakiś dziwny sposób mnie do niej ciągnęło. Mam nadzieje, że to co mi wyszło jest zbliżone do tradycyjnej francuskiej zupy cebulowej. Mnie osobiście smak bardzo zaskoczył... pozytywnie oczywiście. Poniższy przepis jest dla 4-6 osób.

POTRZEBNE SKŁADNIKI
  • 1 kg cebuli
  • litr bulionu wołowego
  • szklanka wytrawnego białego wina 
  • 2-3 łyżki masła
  • tymianek
  • pieczywo, najlepiej czerstwe białe
  • żółty ser, który się dobrze topi

PRZYGOTOWANIE

Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga cierpliwości, szczególnie w pierwszej fazie, czyli duszenia głównej gwiazdy tego dania. Cebulę jednak najpierw należy obrać i pokroić najlepiej w kostkę 5x5 mm, ale pióra czy krążki też będą dobre. Tak przygotowane warzywo musimy poddusić na maśle. Właśnie tutaj kłania się wytrwałość. Cebulę trzeba smażyć na bardzo małym ogniu przez dłuższy czas, często mieszając. Musi się ona zeszklić i nabrać lekko brązowego, mlecznego koloru. Oczywiście wszystko zależy od doboru garnka, ale cała ta operacja powinna zająć około 30-40 minut.

Duszenie cebuli

Gdy barwa cebuli będzie zadowalająca, dosypujemy 2 łyżeczki tymianku i dolewamy wino. Wszystko trzeba teraz dokładnie wymieszać i pogotować przez chwilę, aby wino trochę odparowało. Zupa praktycznie jest gotowa, pozostaje tylko dolać bulionu i trzymać na ogniu przez kilka minut. Oczywiście nie można zapomnieć o pieprzu i soli do smaku. Jeśli ktoś preferuje konsystencję kremu, może gotowe danie potraktować blenderem.

Zupę cebulową podaje się z grzankami z serem, które przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Pajdy, najlepiej czerstwego, pszennego pieczywa posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika, aby ser się stopił, a chleb lekko się zrumienił. Dwie takie grzanki kładziemy następnie na wierzch miseczki z apetycznie parującą zupą cebulową. Smacznego!

Gotowa zupa cebulowa podana wraz z grzankami.

czwartek, 17 stycznia 2013

Łagodna domowa salsa.

Po diabelnie ostrym sosie chilli czas na wystudzenie kubków smakowych kolejnym dipem. Tym razem łagodne oblicze kuchni inspirowanej Meksykiem, czyli domowa łagodna salsa. Jeśli nie macie jednak dosyć pikantnych potraw, to do poniższej listy składników dodajcie po prostu 1 lub 2 strączki papryczki chilli lub sporą szczyptę pieprzy kajeńskiego... a może to i to :D

POTRZEBNE SKŁADNIKI
  • Pół puszki pomidorów w zalewie
  • ząbek czosnku
  • średnia cebula
  • pół papryki 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • cytryna lub limonka

PRZYGOTOWANIE

W dobie nowoczesnych technologii, przygotowanie tego sosu nie wymaga właściwie żadnej filozofii. Wszystkie składniki, oprócz cytryny, należy pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zblendować, mając na uwadze jednak, aby były widoczne małe cząstki warzyw. Salsa nie powinna mieć aksamitnej jednolitej konsystencji. Doprawić wszystko solą pieprzem i sokiem z cytryny bądź limonki.

Gorzej jeśli nie mamy do dyspozycji blendera. Nie jest to tragedia, jednak wówczas czeka nas drobne krojenie wszystkich składników. Zaletą tego rozwiązania jest duża "ziarnistość" salsy. Widać będzie wszystkie warzywa, które użyliśmy do przygotowania tego sosu.

Salsę można podawać dosłownie z wszystkim. Najprostsze będą oczywiście tutaj nachosy jako przegrycha do filmu, ale z doskonałe będzie się ona spisywać w każdej aranżacji - wszelkie pierożki, hapsiki, cokolwiek co można maczać w sosie się nada:)

Domowej produkcji salsa.


poniedziałek, 14 stycznia 2013

Szybka sałatka z kuskusem i suszonymi pomidorami.

 Kolejna szybka a zarazem bardzo smaczna sałatka, tym razem na bazie kuskusa i suszonych pomidorów. Efekt smakowy całkiem udany, zachęcam do próbowania. Proporcje podaje na ilość mieszczącą się w przeciętnej salaterce.

POTRZEBNE SKŁADNIKI
  • 3/4 szklanki kuskusa
  • pół słoika suszonych pomidorów
  • ogórek sałatkowy
  • 150 g szynki drobiowej
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • pół puszki groszku konserwowego
  • majonez
  • sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE

Jak to w sałatkach bywa, nie ma tutaj żadnej wielkiej filozofii. Szynkę, ogórki i suszone pomidory należy pokroić w kostkę mniej więcej 1x1x1 centymetr,  oczywiście w przypadku pomidorów jeden wymiar będzie mniejszy ;). W międzyczasie rozdrabniania pozostałych składników można przygotować kuskus zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotową kaszę i pozostałe "puszkowane" składniki dosypujemy do pokrojonego ogórka, szynki i pomidorów. Dodajemy 2-3 łyżki majonezu, w zależności od upodobań i doprawiamy solą i pieprzem. Szybka sałatka z kuskusem i suszonymi pomidorami gotowa! Oczywiście najlepsza jest, gdy się kilka godzin przegryzie w lodówce. Dla miłośników liczenia kalorii proponuję eksperymenty z zastępowaniem jakiejś części majonezu jogurtem.

środa, 9 stycznia 2013

Ostry sos chilli

Ostrzegam mój ostry sos chilli, to coś tylko dla miłośników bardzo pikantnego jedzenia. Ma on naprawdę moc :)

POTRZEBNE SKŁADNIKI
  • 4 świeże papryczki chilli (najlepiej czerwone)
  • 3 wysuszone papryczki chilli (np. peperoncini)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,25 szklanki przecieru pomidorowego (ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu)
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki napierw ze sobą należy zmiksować na jednolitą pastę. Świeże papryczki oczywiście najlepiej zblendować wraz z pestkami :) Później należy sos jeszcze gotować, aż odrobinę nie zgęstnieje. Poczekać aż ostygnie i gotowe. Podawać na zimno z wszelkimi przekąskami jakie przyjdą Wam do głowy (na przykład z samosami lub przekąskami z ciasta francuskiego ;) )
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...