niedziela, 23 lutego 2014

Kurczak po tajsku z zieloną pastą curry.

Żonę napadła nie odparta ochota na tajską kuchnię, więc nie miałem wyboru i musiałem coś wykombinować w tym temacie :) Oczywiście przepis jest jedynie zainspirowany tajską kuchnią, ale myślę, że wyszło całkiem smacznie i można tego kurczaka skojarzyć z Tajlandią :).



POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 3 cebule
  • 200g pierczarek
  • 200g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 3 strąki świeżej papryczki chilli
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 200 ml (mała puszka) mleczka kokosowego
  • 0,5 litra bulionu drobiowego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Kurczaka kroimy w niewielkie kawałki. Bulion zagotowujemy w docelowym garnku, w którym będziemy przygotowywać naszą potrawę. Kiedy będzie się już gotował, dorzucamy do niego mięso.

Na patelni natomiast będziemy podsmażać warzywa. Cebule szatkujemy w pióra, pieczarki w większe plasterki. Drobno kroimy również chilli - dla uzyskania mniejszej pikantności, możemy usunąć z nich pestki. Wszystko wrzucamy na rozgrzany na patelni olej i smażymy przez kilkanaście minut, do momentu, aż grzyby nie będą już surowe. Pod koniec smażenia dodajemy na patelnię drobno poszatkowany czosnek. Kiedy warzywa będą gotowe, dodajemy do nich pastę curry i przesmażamy całość przez krótką chwilkę.

Zawartość patelni przekładamy do garnka z kurczakiem i bulionem. Dorzucamy również fasolkę, pokrojoną ówcześnie na dwu centymetrowe kawałki. Przyszłe tajskie curry gotujemy przez kilka minut, aż fasola zmięknie. Wówczas dorzucamy orzechy oraz mleczko kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy i kurczak po tajsku z zieloną pastą curry jest gotowy.  Danie podajemy z ryżem.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...