niedziela, 29 czerwca 2014

Zupa warzywna z ryżem i kurczakiem.

Porcja na 2 litry wody, co daje około 6 porcji.

zupa warzywna z ryżem i kurczakiem.


POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 1 duży brokuł
  • 1 świeża papryka
  • 1 por
  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 200 g ryżu (dla efektu wizualnego polecam trójkolorowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Jak zawsze zaczynamy od przygotowania składników. Brokuł musimy podzielić na mniejsze różyczki, a pozostałą grubą łodygę pokroić w kostkę. Por kroimy w krążki grubości około pół centymetra. Z warzyw pozostała nam jeszcze papryka. Oczywiście kroimy ją w kostkę mniej więcej 1,5 na 1,5 centymetra. Podobnie traktujemy mięso, z tym że kawałki powinny mieć nieco dłuższą krawędź. Kiedy już wszystko mamy pokrojone, możemy zabrać się za smażenie. Do garnka dodajemy około łyżki oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia i po jej rozgrzaniu wrzucamy mięso, łodygę brokuła, por oraz paprykę. Po wstępnym obsmażeniu dosypujemy do całości ryż i trzymamy jeszcze na ogniu często mieszając przez około10 minut. Następnie wlewamy 2 litry wody i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie możemy już przyprawić zupę kurkumą, curry, papryką oraz oczywiście solą i pieprzem do smaku, Dorzucamy jeszcze tylko różyczki brokuła i gotujemy aż zmiękną (al dente).

sobota, 28 czerwca 2014

Zupa warzywna z wieprzowiną i smażoną cieciorką.

Zupa na 2 litry wody, co daje jakieś 4-6 porcji.

Zupa warzywna z wieprzowiną i smażoną cieciorką.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 700 g łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 3-4 marchewki
  • 1 puszka cieciorki
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
  • sproszkowana papryka słodka
  • sproszkowana papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Wieprzowinę kroimy w kostkę - taką jak na gulasz. Marchewkę kroimy w  paski a następnie na mniejsze kawałki najlepiej pod kątem, aby uzyskać ładnie wyglądające, ukośne szerokie słupki. Podobnie kroimy fasolkę. Czosnek również rozdrabniamy na bardzo drobne paski. Do garnka wlewamy olej lub oliwę a następnie, kiedy się już rozgrzeje dorzucamy mięso. Kiedy będzie już ładnie obsmażone z każdej strony, dokładamy do całości pokrojone warzywa. Całość smażymy jeszcze przez około pięć minut, często mieszając. Po tym czasie wlewamy do garnka wodę i gotujemy przez pół godziny.  Pod koniec przyprawimy tymiankiem oraz pozostałymi przyprawami do smaku.

Przed podaniem na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cieciorkę - aż będzie dobrze zrumieniona i chrupka. Do każdej porcji, dorzucamy na wierzch po kilka łyżek tak przygotowanej ciecierzycy.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...