piątek, 21 grudnia 2012

Zupa gulaszowa.

Nie wyobrażam sobie faceta w tej części świata, który pogardziłby talerzem gorącej zupy gulaszowej. Osobiście przepadam za nią, jak z resztą za każdą konkretną zupą. Mimo to było to moje pierwsze podejście do własnoręcznego upichcenia tej genialnej strawy, do czego zachęcam wszystkich - wysiłek i poświęcony czas naprawdę się opłaca.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 3-4 cebulę
  • 2 papryki
  • 1 por
  • pęczek włoszczyzny
  • pół główki kapusty
  • 2-3 ziemniaki
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • odrobina mąki
  • koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • sproszkowana papryka słodka w dużej ilości
  • ziele angielskie 
  • czarny pieprz w ziarnach
PRZYGOTOWANIE:
Sprawa z tą zupą jest taka, że jest prosta, ale czasochłonna. Na początek trzeba przygotować mięso podobnie jak do zwykłego gulaszu. Oba rodzaje pokroić proponuję w średniej wielkości kostkę i następnie podsmażyć przez kilka minut. Na patelnię radzę też dorzucić obraną cebulę w całości - gdy się przyrumieni nada świetny smak mięsu. Następnie przechodzimy do duszenia i zamieniamy cebulę na 2-3 średniej wielkości pokrojone w pióra. Tą ze smażenia wyrzucamy - do niczego już się nam nie przyda. Całość dusimy przez 20-30 minut. Dłużej nie ma potrzeby, gdyż mięso będzie dochodziło jeszcze w zupie. W międzyczasie możemy przygotować bulion warzywny z liściem laurowym, kilkoma ziarnami pieprzu i ziela angielskiego, czyli bazę naszej gulaszowej. Jeszcze przed wrzuceniem mięsa do wywaru należy przyprószyć je kilkoma szczyptami mąki tak, aby lekko oblepiła wszystkie kawałki. Teraz możemy zawartość patelni dorzucić do bulionu. Całość niech pogotuje się kolejne 30 minut. Po tym czasie, dodać powinniśmy drobno posiekaną kapustę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Po dalszych 15-20 minutach można już dosypać do zupy resztę warzyw, czyli pokrojoną paprykę i por oraz odcedzoną z zalewy kukurydzę z puszki. Pozostaje jeszcze dodać łyżkę lub dwie koncentratu pomidorowego i doprawić całość solą i pieprzem do smaku. Nie możemy też zapomnieć o słodkiej papryce w proszku, co więcej nie powinniśmy na tej przyprawie oszczędzać ja dosypałem dwie łyżki tego cudnego czerwonego proszku. Teraz już tylko pozostaje poczekać, aż wszystkie warzywa zmiękną i można przejść do konsumpcji.

Gotowa zupa gulaszowa


Dla mnie ta zupa gulaszowa jest tak idealna, że nie trzeba już do niej nic podawać. Jednak jeśli ktoś lubi, może ją jeść z dobrym świeżym pieczywem, najlepiej pełnoziarnistym. W każdej opcji jest to niebo w gębie!!

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...