środa, 3 lipca 2013

CIasteczka owsiane.

Opisane poniżej ciasteczka owsiane to zdrowa i pyszna alternatywa wszelkich słodyczy i przekąsek między głównymi posiłkami. Na dodatek są bardzo treściwe, aromatyczne i kruche. Bardzo dobrze się przechowują nawet kilka tygodni. Często zabieram je do pracy na drugie śniadanie.



 POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanki otrębów żytnich
  • 1 jabłko
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 5-6 łyżek płatków migdałowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: 3-4 łyżki miodu

PRZYGOTOWANIE:


Do misji wrzucamy i mieszamy wszystkie suche składniki. Jabłko ucieramy na tarce o drobnych oczkach i tak przygotowany mus łączymy z oliwą i jajkiem. Teraz łączymy morką mieszaninę z sypkimi składnikami w misce. Jeśli ciasto okaże się za rzadkie, konsystencję możemy wyregulować otrębami lub zmielonymi migdałami. Na tym etapie możemy też dosłodzić bazę na ciasteczka miodem - opcja dla łasuchów :)

Zwilżonymi w wodzie dłońmi należy już tylko uformować kilkucentymetrowe kulki z ciasta, które od razu umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki spłaszczamy dłonią aby uzyskać klasyczny ciasteczkowy kształt. Blachę wypełnioną surowymi ciastkami owsianymi wkładamy na koniec do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na około pół godziny - opcja grzałki góra i dół.

Dietetyczne słodkości

3 komentarze :

kasiekw pisze...

genialne, na pewno wyprobuję

Unknown pisze...

pyszne i zdrowe,smakowicie wyglądają, przyjemny blog,pozdrawiam (nogawkuchni.blogspot.com)

Anonimowy pisze...

Wyglądają tragicznie, czas popracować nad estetyką

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...