niedziela, 29 czerwca 2014

Zupa warzywna z ryżem i kurczakiem.

Porcja na 2 litry wody, co daje około 6 porcji.

zupa warzywna z ryżem i kurczakiem.


POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 1 duży brokuł
  • 1 świeża papryka
  • 1 por
  • 0,5 kg piersi kurczaka
  • 200 g ryżu (dla efektu wizualnego polecam trójkolorowy)
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1-2 łyżeczki curry
  • 2 łyżki sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Jak zawsze zaczynamy od przygotowania składników. Brokuł musimy podzielić na mniejsze różyczki, a pozostałą grubą łodygę pokroić w kostkę. Por kroimy w krążki grubości około pół centymetra. Z warzyw pozostała nam jeszcze papryka. Oczywiście kroimy ją w kostkę mniej więcej 1,5 na 1,5 centymetra. Podobnie traktujemy mięso, z tym że kawałki powinny mieć nieco dłuższą krawędź. Kiedy już wszystko mamy pokrojone, możemy zabrać się za smażenie. Do garnka dodajemy około łyżki oleju lub oliwy z drugiego tłoczenia i po jej rozgrzaniu wrzucamy mięso, łodygę brokuła, por oraz paprykę. Po wstępnym obsmażeniu dosypujemy do całości ryż i trzymamy jeszcze na ogniu często mieszając przez około10 minut. Następnie wlewamy 2 litry wody i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut. Po tym czasie możemy już przyprawić zupę kurkumą, curry, papryką oraz oczywiście solą i pieprzem do smaku, Dorzucamy jeszcze tylko różyczki brokuła i gotujemy aż zmiękną (al dente).

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...