sobota, 22 września 2012

Zupa krem z ciecierzycy z kluskami z kurczaka.

Hummus był tylko dodatkiem w dniu, gdy de facto postanowiłem zrobić krem z ciecierzycy z kluskami z kurczaka. Tak, nie przewidzieliście się i nie, nie pomyliłem się - z kluskami z kurczaka. Przepis podpatrzyłem u niejakiego Karola Okrasy w jakichś starych, niemalże archiwalnych odcinkach jego programu, puszczanych obecnie na kanale kuchnia+. Potrawa na tyle mnie zaciekawiła, że w zasadzie od razu postanowiłem ją zrobić  we własnej kuchni.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Zupa:
  • 250g ciecierzycy wcześniej ugotowanej (lub 1 puszka konserwowej)
  • 250g ziemniaków
  • duży por
  • 2-3 cebule
  • ok 1l. bulionu (warzywny, drobiowy, wołowy - wedle uznania)
  • mleko
Kluski:
  • 200g mielonego mięsa z kurczaka
  • natka pietruszki
  • żółtko jajka
  • 3 białka jajek
  • mieszanka przypraw curry
Dodam jeszcze, że w oryginalnym przepisie była świeża kolendra  zamiast pietruszki oraz indyk zamiast kurczaka, jednak pokonał mnie brak asortymentu w pobliskich delikatesach. Z ziół w doniczkach dostępna była nawet pietruszka, mięta i melisa, co mnie osobiście zdziwiło, ale kolendry ani widu ani słychu. Podobnie z mięsem z indyka, więc musiałem użyć środków zastępczych. Dodatkowo, jako że nie jestem amatorem śmietany (delikatnie mówiąc), zamieniłem śmietanę na mleko.


PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od zupy. Ziemniaki trzeba pokroić w kostkę, cebulę w pióra. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Celem jest osiągnięcie podrumienionych kawałków, nie muszą być ugotowane do miękkości - na to przyjdzie jeszcze czas. Po kilku minutach dorzucamy na patelnie pokrojone w półpierścienie pory, które oczywiście ówcześnie zostały dokładnie umyte. Znów chwilę smażymy, po czym dodajemy ciecierzycę i wszystko trzymamy na ogniu jeszcze przez kilka minut. Następnie do odpowiednio dużego garnka (takiego, aby swobodnie i bezpiecznie można było w nim użyć blendera ) przekładamy podsmażone warzywa i wlewamy bulion. Gotujemy całość do momentu, gdy wszystkie składniki będą miękkie. Następnie wszystko traktujemy blenderem na jednolity i aksamitny krem, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Dla rozrzedzenia i nadania szlachetności dolewamy mleka. Stopień gęstości kremu to już kwestia osobistych upodobań.

Do ukończenia potrawy pozostają nam jeszcze kluseczki z kurczaka. Do mielonego mięsa dodajemy płaską łyżkę curry,sól, pieprz, sporo pokrojonej natki pietruszki żółtko. Z białek ubijamy pianę w osobnym naczyniu, którą później delikatnie trzeba wmieszać do mięsnej masy. Gdy uzyskamy jednolite "ciasto" możemy ugotować kluski na wrzącej wodzie. Proponuję (za Okrasą z resztą) uformować kluski za pomocą dwóch łyżek. We wrzątku powinny przebywać kilka minut, aby mieć pewność, że mięso nie jest surowe.

gotowe kluski z kurczaka

PODSUMOWANIE:
Krem oczywiście podawać z przygotowanymi kluskami oraz sporą ilością natki pietruszki. Smacznego!

Gotowy krem z ciecierzycy z kluskami z kurczaka.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...