wtorek, 19 marca 2013

Chapsiki z ciasta francuskiego z farszem meksykańskim.

Kolejna propozycja na chapsiki z ciasta francuskiego, tym razem farsz wymaga jednak trochę więcej pracy, ale znowu nie ma konieczności stania w kuchni przez pół dnia. W tym przypadku do zaproponowania mam farsz na modłę meksykańską z kurczakiem. Ich zaletą jest to, że w zasadzie nadają się na każdą okazję, a co więcej można się nimi raczyć na ciepło jak i na zimno.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • rozmącone jajko
  • filet z piersi kurczaka
  • puszka fasoli w sosie meksykańskim
  • 1-2 cebule
  • papryka
  • pomidory w puszce
  • puszka kukurydzy
  • starty żółty ser
  • suszone chilli
  • olej lub oliwa do smażenia
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojonego w kostkę kurczaka podsmażamy na oleju wraz z pociętą w pióra cebulę. Dodajemy do tego suszoną papryczkę chilli, w moim przypadku był to rozdrobniony strączek peperonchino. Gdy mięso się lekko zrumieni, dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę i chwilę jeszcze wszystko smażymy. Następnie dokładamy fasolę, jeśli w sosie meksykańskim (lub cayene) to wraz z nim. Kukurydza i pomidory również lądują na patelni. Teraz pozostaje dusić wszystko na lekkim ogniu, aż papryka zmięknie a płyn się zredukuje. Farsz do ciasta francuskiego jest gotowy. Oczywiście samo ciasto kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie nakładamy farsz, który posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Formujemy w najlepsze naszym zdaniem kształty (pierożki, kopertki czego dusza zapragnie). Ja osobiście lubię koszyczki - narożniki połączone ze sobą nad farszem. Świetnie też sprawdzają się po prostu prostokąty, których nie formuję już w żaden fikuśny sposób - zostawiam tylko pół centymetrowy pasek ciasta na brzegach - on urośnie dużo wyższy od środka z farszem. Na koniec smarujemy ciasto francuskie rozmąconym jajkiem. Tak przygotowane chapsiki z farszem meksykańskim pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni do momentu, gdy ciasto osiągnie złoty, apetyczny kolor. Genialna przekąska gotowa!

1 komentarze :

Goga pisze...

Chapsiki z farszem meksykańskim zapowiadają się pysznie, wypróbuję po świętach, kupię ciasto w wersji light(np.z lidla), choć troszeczkę mniej kalorii:)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...