wtorek, 12 marca 2013

Domowe batony musli.

Oboje z narzeczoną lubimy batony musli, jednak, jak przeczyta się etykiety kilku tych sprzedawanych w sklepu, niesmak pozostaje. Wydawałoby się, że takie pełnoziarniste przekąski powinny być zdrowe, ale jak może być coś zdrowe, gdy w składzie na pierwszym miejscu jest cukier? Dlatego, moja ukochana zawzięła się w sobie i postanowiła zrobić własne batony. Sypkie składniki w zasadzie są na tak zwane oko, ale poniżej przedstawiam orientacyjną ilość.

Batony musli.
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 250g płatków owsianych
  • 250g płatków musli
  • puszka mleka skondensowanego - najlepiej niesłodzonego
  • ulubione bakalie - suszona żurawina, rodzynki, orzechy
  • miód - opcjonalnie
 PRZYGOTOWANIE:
W misce trzeba najpierw wymieszać wszystkie sypkie składniki, czyli płatki owsiane, musli i bakalie. Ilość i skład bakali zależy tylko i wyłącznie od upodobań. Mleko przelać do garnuszka i podgrzać aż będzie gorące, uważać należy jednak, aby go nie zagotować. Jeśli chcemy wszystko trochę dosłodzić, rozpuszczamy trochę miodu, powiedzmy łyżkę w mleku. Gorący  płyn wlać do miski i wymieszać z sypkimi składnikami. Teraz trzeba poczekać, aż płatki wchłoną mleko i całość przez to zgęstnieje. Następnie przygotowujemy blachę do pieczenia, którą wykładamy papierem. Gęstą masę przekładamy na przygotowaną blachę i równomiernie po niej  rozprowadzamy, tworząc powierzchnie o grubości około pół centymetra. Piec w nagrzanym do 130 stopni piekarniku prze około godzinę.Po wyjęciu  z piekarnika odstawić aż masa zastygnie i pokroić na batoniki.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...