czwartek, 6 czerwca 2013

Placuszki rybno ziemniaczane.

Chcieliśmy zrobić kotleciki rybne, ostatecznie powstały placuszki rybno ziemniaczane. Koncepcja się może zmieniła, ale i tak wyszło z tego wszystkiego bardzo smaczne danie.

Pyszne placuszki rybno ziemniaczane.


POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 1 cebula
  • 500g fileta z morszczuka (lub innej dobrej białej ryby)
  • 350 ml białego wina
  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 3 jajka
  • 1-2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Na patelnie kładziemy posiekaną cebulę, na nią filety. Całość zalewamy winem. Lekko zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Rybę gotujemy w ten sposób przez około 7 minut. Gdy ryba zmięknie, wyłączamy ogień pod patelnią i odstawiamy do przestudzenia. W misce ugniatamy gotowane ziemniaki, do których dorzucamy następnie schłodzoną i rozdrobnioną widelcem rybę wraz z odcedzoną od wina cebulą. Dorzucamy również posiekaną natkę pietruszki. Jeśli ktoś ma ochotę poeksperymentować może dodać inne świeże zioła - bazylię, kolendrę, estragon itp. Wbijamy jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Teraz należy wszystko wymieszać. Otrzymamy dość rzadką masę, którą zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Naszym celem jest osiągnięcie na tyle gęstego ciasta, aby bez problemu można było z niego formować placuszki. Pozostaje już tylko rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i formować niewielkie placki, które następnie smażymy. Porcja jest gotowa do jedzenie, gdy ładnie się podrumieni z obu stron.

Gotowe placuszki rybno ziemniaczane świetnie pasują z sosem czosnkowym, sosem chilli lub tradycyjnym keczupem. Polecam podawać z gotowanymi na parze warzywami lub lekką sałatką.

3 komentarze :

Dominika pisze...

Robiłam kiedyś podobne i pamiętam, że bardzo mi smakowały :)

Magda pisze...

To te słynne placuszki, o których wspominałeś? Muszę dodać na listę potraw do zrobienia :)

Wookie pisze...

Nie wiem czy słynne, ale tak, to te :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...