poniedziałek, 30 września 2013

Quesadilla z prosciutto i kiełkami.

Przepis, na który wpadłem w markecie szukając pomysłu na błyskawiczny obiad. Do przetestowania w domu czekał świetny nowy elektryczny grill, który dostaliśmy w prezencie ślubnym. Spojrzałem na stoisko z tortillą i od razu uderzył mnie pomysł na quesadille. Szybko dobrałem jakiś żółty ser, prosciutto, paprykę i kiełki - wizja się wykrystalizowała :-)

Quesadilla z prosciutto i kiełkami.


POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 4 placki tortilla
  • 100g prosciutto w plasterkach.
  • 200g żółtego sera
  • 1 pomidor
  • 1/2 papryki
  • 1 świeża papryczka chilli
  • mieszanka kiełków
  • szczypta oregano
PRZYGOTOWANIE:

Przepis jest bardzo prosty - inaczej nie był by przecież błyskawiczny. Pomidora, paprykę i chilli siekamy w drobną kostkę. Ser ucieramy na tarce, albo (szybciej) kroimy po prostu w dość grube plastry (można jeszcze szybciej - kupić ser w plastrach :-)) Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową. Kładziemy jeden placek, na niego warstwę sera, później szynkę i równomiernie rozkładamy wszystkie warzywa i kiełki. Na koniec doprawiamy szczyptą oregano, kładziemy górną warstwę sera i przykrywamy drugim plackiem. Jeśli dysponujemy grillem, to zamykamy ustrojstwo i już tylko czekamy aż tortille się zrumienią a ser się ładnie roztopi. W przypadku patelni grillowej musimy w pewnym momencie smażenia odwrócić quesadillę - polecam sposób na dwie szpatułki, aby rozłożyć nacisk.

Gotowe danie kroimy na trójkąty, podobnie jak pizzę i jemy palcami. Jeśli ktoś lubi można polać całość ulubionym sosem na przykład ketchupem lub sosem barbecue czy czosnkowym.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...