POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 100 g wędzonego łososia (wędzonego na gorąco)
- garść zielonych oliwek
- 10-12 kawałków suszonych pomidorów
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
- szczypta chilli (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- woda (opcjonalnie, do uzyskania pożądania konsystencji)
Podstawową czynnością będzie potraktowanie blenderem odsączonej ciecierzycy i fasoli. Kiedy osiągniemy już konsystencję papki, dorzucamy do masy oliwki (mogą być nadziewane np. papryką lub chilli) oraz suszone pomidory. Znów miksujemy wszystko. Następnie przychodzi kolej na dodanie łososia - tutaj bądźmy delikatniejsi - polecam rozdrobnienie go widelcem i dodanie do reszty pasty. Zostaje nam jeszcze szczypiorek, który drobno kroimy i wrzucamy do całości. Pozostaje jeszcze dodać musztardy oraz przypraw i dokładne wymieszanie wszystkiego. Jeśli konsystencja jest zbyt sztywna można dodać trochę wody lub oleju od suszonych pomidorów.
Jest to doskonała pasta do kanapek, ale sprawdza się również jako dodatek na przykład do pieczonych placków ziemniaczanych, co można dostrzec na załączonym zdjęciu :-).
1 komentarze :
zgadzam się - nic nie jest w stanie zastąpić domowych wyrobów, a poza tym nie dość, że są zdrowsze to w dodatku o wiele smaczniejsze :)
Prześlij komentarz