czwartek, 28 lutego 2013

Pieczony kotlet panierowany w siemieniu lnianym z pieczonymi ziemniaczkami.

Kolejna alternatywa dla tradycyjnego polskiego kotleta schabowego. Tym razem panierka składać się będzie z  nasion lnu. Dodatkowo wersja ta jest pozbawiona większości tłuszczu, bo przygotowywana jest w piekarniku.


Pieczony kotlet schabowy panierowany w białku i siemieniu z ziemniakami z piekarnika i sałatką z kapusty pekińskiej


POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  •  2 kotlety schabowe
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 1 białko z jajka
  • 4 ziemniaki
  • oliwa
  • świeży lub suszony rozmaryn
  •  słodka papryka
  •  tymianek
  • pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE:
 Ziemniaki obieramy (chyba, że są to młode ziemniaczki) kroimy na ćwiartki lub ósemki a następnie układamy na blasze do pieczenia. Każdy kawałek smarujemy delikatnie oliwą oraz oprószamy rozmarynem, tymiankiem pieprzem oraz papryką.

Kotlety delikatnie rozbijamy, najlepiej przez folię. Doprawiamy solą i pieprzem. Panierować w roztrzepanym białku i siemieniu lnianym, które najpierw należy zmielić lub rozdrobnić w moździerzu.  Tak przygotowane mięso kładziemy na posmarowanej oliwą kratce piekarnika (tej do grillowania) .

Ziemniaki wstawiamy na dół piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po kilkunastu minutach do warzyw dołączyć należy mięso na wyższym (środkowym) stopniu piekarnika. Wszystko piec należy jeszcze przez około 15 minut z funkcją termoobiegu.

Do tak przyrządzonych pieczonych kotletów w siemieniu lnianym najlepiej podać jeszcze jakąś dobrą sałatkę, na przykład z kapusty pekińskiej z rzodkiewką, pomidorami koktajlowymi i ogórkiem.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...