czwartek, 9 maja 2013

Paszteciki pełnoziarniste z warzywnym farszem.

Kolejny przepis z serii przekąska na spotkanie planszówkowe - tym razem padło na proste paszteciki pełnoziarniste z farszem warzywnym. Farsz improwizowany, ciasto zmodyfikowane z przepisu z białą mąką. Wbrew pozorom bardzo szybko się je robi.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1/4 szklanka oliwy
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli
  • szczypta cukru  
Farsz: 
  •  2 cebule
  • 1-2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszko
  • 2 pory
  • 1-2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • zioła prowanskalskie
  • sól
  • pieprz
  • suszona papryka słodka
  • olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste.Mąkę, drożdże, wodę, oliwę mieszamy razem, dodając sól i szczyptę cukru, aby nakarmić drożdże. Dobrze wyrabiamy przez kilka lub kilkanaście minut i odstawiamy w w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce na pół godziny. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Warzywa bardzo drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia. Odstawione ciasto powinno ładnie wyrosnąć - zwiększyć swoją objętość 1,5 - 2 razy. Możemy je teraz cienko rozwałkować i pociąć na prostokąty. Na tak przygotowane przyszłe przekąski kładziemy odrobinę farszu i formujemy paszteciki - charakterystyczne ruloniki, chociaż kształt może być dowolny. Ważne, aby podsmażone warzywa były całkowicie zakryte ciastem. Nasze dzieła następnie już tylko trzeba przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnie Celsjusza na jakieś 15-20 minut - aż lekko się nie zrumienią. Gotowe paszteciki podawać z różnymi dipami - jak już wspomniałem, smakują wyśmienicie zarówno na zimno jak i na ciepło.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...