środa, 15 maja 2013

Tarta z grillowanym morszczukiem i warzywami.

Szybka tarta pełnoziarnista, która z jednej strony jest łatwa i w miarę szybka w przygotowaniu - założenia ma być bez problemy wykonalna po przyjściu z pracy, a z drugiej jest oryginalnym i nietuzinkowym pomysłem na obiad lub kolację na ciepło.


 POTRZEBNE SKŁADNIKI

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 125 g masła prosto z lodówki
  • 1 żółtko
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • sól
Nadzienie:
  • mieszanka mrożonych warzyw
  • 4 filety z morszczuka
  • mieszanka przypraw do ryb
Sos beszamelowy:
  • łyżka masła
  • łyżka mąki
  • mleko
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150 g sera żółtego
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Na patelni grilowej podsmażamy morszczuka posypanego ówcześnie mieszanką przypraw. Na osobnej patelni podduszamy mieszankę warzyw, którą doprawiamy przy okazji do smaku solą i pieprzem. Gdy ryba się ładnie zgrilluje, rozdrabniamy widelcem na drobniejsze cząstki. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i kładziemy je do lodówki na około godzinę. Następnie je rozwałkowujemy i kładziemy na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Ważne, aby brzegi były dokładnie wylepione ciastem. Następnie wykładamy równomiernie na powierzchni rybę oraz warzywa. Pozostaje nam do zrobienia sos. Masło topimy i dodajemy mąkę - robimy zasmażkę jasną (gotujemy tak by masło nie ściemniało). Zasmażkę zalewamy powoli mlekiem cały czas mieszając pilnując by nie zrobiły się grudki. Na koniec dosypujemy żółty ser i mieszamy intensywnie do momentu, aż się całkowicie roztopi w sosie.Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gęsty beszamel wylewamy do formy i tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. W pierwszej fazie z termoobiegiem z górną i dolną grzałką włączoną. Kiedy wierzch tarty lekko się zezłoci, wyłączamy górną grzałkę i tak zostawiamy na jakieś 20 minut. Później zmniejszamy temperaturę do około 180 stopni i trzymamy ciasto w piecu jeszcze przez 25 minut. Pyszna pełnoziarnista tarta z morszczukiem i warzywami gotowa.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...