środa, 23 stycznia 2013

Zapiekanka z kurczakiem, kaszą i warzywami na szybko.

Czymś takim uraczyła mnie dzisiaj narzeczona po moim przyjściu z pracy - palce lizać :-) Co więcej ta zapiekanka jest wytworem jej kulinarnego zmysłu:)

POTRZEBNE SKŁADNIKI

Farsz
  • 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej (2 woreczki)
  • mieszanka warzyw na patelnie
  • pierś z kurczaka
  • 100g żółtego sera
  • pieprz kajeński
  • oliwa z oliwek z 2 tłoczenia
  • lubczyk
  • tymianek
Sos beszamelowy
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE

Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przyprawić solą pieprzem i pieprzem kajeńskim. Następnie trzeba go podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia. Następnie do kurczaka dodać należy mieszankę warzyw. Wszystko dusimy, aż jarzyny zmiękną. Na koniec duszenia dosypujemy odrobinę lubczyku i tymianku.

W międzyczasie można zabrać się za sos beszamelowy - nieodzowny składnik większości zapiekanek. Na oddzielnej patelni roztapiamy łyżkę masła, a następnie stopniowo dodajemy do niego 2 łyżki mąki ciągle mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek. Nie wolno takiej zasmażki zrumienić, więc zaraz po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym rozprowadzeniu jej w tłuszczu, dolewamy małymi porcjami mleko. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz wbijamy jajko i energicznie wcieramy w sos.

Warzywa i kurczaka należy teraz wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną. Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po nim równomiernie. Na to wylewamy sos beszamelowy i na to wszystko kładziemy plasterki żółtego sera. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach Celsjusza do momentu, gdy wierzch zacznie się rumienić. Gotową potrawę można podawać z wszelkimi rodzajami sosów. Przepis przewidziany jest dla 3-4 osób.

Gotowa zapiekanka, do połowy nadgryziona :-)

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...