piątek, 28 grudnia 2012

Szybka sałatka z selera konserwowego.

Jeden z rodzinnych przepisów, który lubię przynajmniej z dwóch względów. Po pierwsze jest bardzo szybki - większość składników nie wymaga krojenia, czyli w sam raz na błyskawiczną przekąskę dla leniuchów. Po drugie, to smak i główny składnik - seler konserwowy. Sałatka jest dzięki temu oryginalna, a zaskoczony wyraz twarzy niewtajemniczonej osoby, która dowiaduje się, że je właśnie selera, jest bezcenny.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 2 słoiki selera konserwowego (uwaga! czystego, nie tego z ananasem, chyba, że chcecie eksperymentować ;) )
  • puszka fasoli czerwonej
  • puszka kukurydzy
  • 4-6 jajek w zależności od rozmiaru i upodobań
  • duża papryka, najlepiej czerwona
  • majonez
  • pieprz 
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Po przeczytaniu składników już chyba nikt nie ma wątpliwości dlaczego jest to szybka sałatka. Oczywiście potrzebujemy jajek ugotowanych na twardo, które należy pokroić w kostkę, najlepiej klasyczną pół na pół centymetra. Do pokrojenia pozostaje już jedynie papryka, również zalecam kostkę. Potem już zostaje nam dosypanie pozostałych składników. Oczywiście seler, fasolę i kukurydzę należy dokładnie odcedzić. Jest to o tyle istotne, że przy słabszym odsączeniu, sałatka będzie puszczać płyn, co nie wpływa na smak, jednak wygląda mało estetycznie. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy, dodajemy majonez - około 2 łyżek, dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu oraz solimy do smaku. Dokładnie mieszamy, aż sos pokryje wszystkie warzywa i jajko. W zasadzie pyszna i szybka sałatka gotowa. Zalecam jednak pozostawienie jej na kilka godzin, żeby się przegryzła, jest wtedy zdecydowanie smaczniejsza. 

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...