POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 500g dyni
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2l bulionu
- gałka muszkatołowa
- świeży szczypiorek
- 100 ml mleka
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- pieprz
- sól
Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w dość sporą kostkę. Pomarańczową bohaterkę tego przepisu pozbawiamy również pestek. Czosnek i cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy ówcześnie olej wraz z masłem. Zaraz po nich, na gorący tłuszcz trafiają pozostałe warzywa. Wszystko przesmażamy do momentu, kiedy cebulka się zeszkli. Następnie przekładamy całość do garnka z bulionem i gotujemy wszystko do miękkości - około 30-40 minut. Kiedy warzywa będą ugotowane, blendujemy wszystko na aksamitny krem dolewając jednocześnie do zupy mleko. Pozostaje już tylko doprawienie kremu gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Gotową porcję zupy posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz