poniedziałek, 7 października 2013

Krem z dyni.

Nie przepadam za dynią, uważam, że jest ona pozbawiona jakiegokolwiek smaku, jednak żona miała "smaka" na krem z dyni, więc nie mogłem odmówić i wspólnie upichciliśmy skromną porcję tej zupy. Dla mnie bez smaku, ale ukochanej bardzo podeszła, więc chyba się udała :)



POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 500g dyni
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2l bulionu 
  • gałka muszkatołowa
  • świeży szczypiorek
  • 100 ml mleka
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
PRZYGOTOWANIE:

Dynię i ziemniaki obieramy i kroimy w dość sporą kostkę. Pomarańczową bohaterkę tego przepisu pozbawiamy również pestek. Czosnek i cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, na której rozgrzaliśmy ówcześnie olej wraz z masłem. Zaraz po nich, na gorący tłuszcz trafiają pozostałe warzywa. Wszystko przesmażamy do momentu, kiedy cebulka się zeszkli. Następnie przekładamy całość do garnka z bulionem i gotujemy wszystko do miękkości - około 30-40 minut. Kiedy warzywa będą ugotowane, blendujemy wszystko na aksamitny krem dolewając jednocześnie do zupy mleko.  Pozostaje już tylko doprawienie kremu gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Gotową porcję zupy posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...