niedziela, 30 marca 2014

Placki jaglane z sosem fasolowym.

Do tego dania zainspirował nas przepis z programu "ABC Gotowania" z kuchni.tv, jednak oczywiście nie byłbym sobą, gdybym go nie zmodyfikował. Ze względu na redukcję kalorii zrezygnowałem z sera, groszek również mi jakoś nie pasował. Do tego zrobiłem własny fasolowy sos, bo sama szynka i sos z awokado jakoś mnie nie przekonał. Zatem ostatecznie wyszły dość mocno zmienione placki jaglane z własnej produkcji sosem fasolowym. Zmieniła się również proporcja na ciasto.



POTRZEBNE SKŁADNIKI

Placki:
  • 1 szklanka surowej kaszy jaglanej.
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia
  • sól
Sos:
  • 2 puszki fasoli w sosie chilli
  • 1,5 pora
  • 1-2 cebule
  • kilka plastrów dobrej szynki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka jasnego sosu sojowego
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE



Placki:
Ciasto na placuszki jaglane jest bardzo proste w przygotowaniu. Należy jednak pamiętać, aby odpowiednio wcześniej przygotować sobie kaszę jaglaną - do ciasta musimy mieć ją już przestudzoną. Gotujemy ją zgodnie z opisem na opakowaniu. Ja zawsze jeszcze płuczę ją w zimnej wodzie, aby pozbyć się goryczki. Niektórzy zalecają także moczyć ją przed gotowaniem 30-60 minut - osobiście nie zauważyłem różnicy, więc sobie odpuszczam ostatnio ten etap.

Wracając do przygotowania samego ciasta... Do miski wlewamy mleko, do którego wbijamy od razu jajka. Następne wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy,a by się dobrze połączyło i nie było żadnych grudek. Następnie dodajemy kaszę, szczyptę soli oraz drobno pokrojoną zieleninę. Masa powinna być gęsta, ale dość płynna.

Placki smażymy tak jak placki ziemniaczane, na złoty kolor z każdej strony.

Sos:
Cebulę i szynkę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Kiedy wędlina się podmaży a cebula zeszkli, wrzucamy do całości drobno posiekany czosnek oraz pocięty w półplastry por. Całość dusimy, do momentu, aż warzywo zmięknie, wówczas pozostaje nam już dosypać tylko paprykę słodką, wlać obie puszki fasoli w sosie chilli oraz dodać koncentrat. Przyprawiamy jeszcze wszystko solą, pieprzem oraz sosem sojowym i pozwalamy się gotować przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły. Sos powinien wyjść naturalnie gęsty, jednak w razie czego polecam zagęścić mąką kukurydzianą lub pszenną.


0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...