Zupa warzywna z wieprzowiną i smażoną cieciorką. |
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 700 g łopatki lub karkówki wieprzowej
- 300 g fasolki szparagowej
- 3-4 marchewki
- 1 puszka cieciorki
- 4 ząbki czosnku
- olej
- 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
- sproszkowana papryka słodka
- sproszkowana papryka ostra
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Wieprzowinę kroimy w kostkę - taką jak na gulasz. Marchewkę kroimy w paski a następnie na mniejsze kawałki najlepiej pod kątem, aby uzyskać ładnie wyglądające, ukośne szerokie słupki. Podobnie kroimy fasolkę. Czosnek również rozdrabniamy na bardzo drobne paski. Do garnka wlewamy olej lub oliwę a następnie, kiedy się już rozgrzeje dorzucamy mięso. Kiedy będzie już ładnie obsmażone z każdej strony, dokładamy do całości pokrojone warzywa. Całość smażymy jeszcze przez około pięć minut, często mieszając. Po tym czasie wlewamy do garnka wodę i gotujemy przez pół godziny. Pod koniec przyprawimy tymiankiem oraz pozostałymi przyprawami do smaku.
Przed podaniem na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cieciorkę - aż będzie dobrze zrumieniona i chrupka. Do każdej porcji, dorzucamy na wierzch po kilka łyżek tak przygotowanej ciecierzycy.
0 komentarze :
Prześlij komentarz