sobota, 28 czerwca 2014

Zupa warzywna z wieprzowiną i smażoną cieciorką.

Zupa na 2 litry wody, co daje jakieś 4-6 porcji.

Zupa warzywna z wieprzowiną i smażoną cieciorką.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 700 g łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 300 g fasolki szparagowej
  • 3-4 marchewki
  • 1 puszka cieciorki
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • 2-3 łyżeczki suszonego tymianku
  • sproszkowana papryka słodka
  • sproszkowana papryka ostra
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:

Wieprzowinę kroimy w kostkę - taką jak na gulasz. Marchewkę kroimy w  paski a następnie na mniejsze kawałki najlepiej pod kątem, aby uzyskać ładnie wyglądające, ukośne szerokie słupki. Podobnie kroimy fasolkę. Czosnek również rozdrabniamy na bardzo drobne paski. Do garnka wlewamy olej lub oliwę a następnie, kiedy się już rozgrzeje dorzucamy mięso. Kiedy będzie już ładnie obsmażone z każdej strony, dokładamy do całości pokrojone warzywa. Całość smażymy jeszcze przez około pięć minut, często mieszając. Po tym czasie wlewamy do garnka wodę i gotujemy przez pół godziny.  Pod koniec przyprawimy tymiankiem oraz pozostałymi przyprawami do smaku.

Przed podaniem na rozgrzanym na patelni oleju podsmażamy cieciorkę - aż będzie dobrze zrumieniona i chrupka. Do każdej porcji, dorzucamy na wierzch po kilka łyżek tak przygotowanej ciecierzycy.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...