wtorek, 12 lutego 2013

Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta.

Ciasto francuskie w wersji słonej to doskonała przekąska i ciekawa propozycja na wszelkie niezobowiązujące spotkania ze znajomymi, na przykład przy jakiejś planszówce. Tym razem proponuję pierożki ze szpinakiem i serem feta.
 
POTRZEBNE SKŁADNIKI
  • ciasto francuskie
  • szpinak mrożony (w całości nie mielonego)
  • ser feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  •  sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE
Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić to rozmrożenie szpinaku. Nie musi być on całkowicie roztopiony, ale warto, żeby trochę wody puścił. Następnie gotujemy go w rondlu, po zagotowaniu zdejmujemy go z ognia. Ser należy pokroić w miarę drobną kostkę (tak, żeby łatwo nam się zwijało pierożki). Czosnek bardzo drobno siekamy lub traktujemy wyciskarką, w misce natomiast rozkłócamy jedno jajko. Teraz trzeba wszystkie pozostałe składniki dodać do gorącego szpinaku wraz z solą, pieprzem i ziołami. Wszystko dokładnie mieszamy i kładziemy rondel z powrotem na ogniu, aby jajko się ścięło. Zdejmujemy ponownie z palnika i czekamy aż wystygnie.

Pozostało nam już tylko zawinąć gotowy farsz. Ciasto francuskie musimy podzielić na kwadraty o boku mniej więcej 10 centymetrów. Pozostałe jajko również rozkłócamy i posłuży nam ono do posmarowania rogów kwadratów, aby ciasto lepiej się lepiło. Na porcje ciasta musimy nakładać taką ilość farszu, abyśmy swobodnie mogli je później skleić, pamiętając, aby dokładnie odsączyć szpinak z nadmiaru wody. Kwadraty ciasta zawijamy w trójkąty i dokładnie sklejamy brzegi a następnie przekładamy tak przygotowane pierożki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy wierzch jajkiem. Należy pamiętać, aby zostawiać przestrzeń między trójkącikami, ponieważ ciasto francuskie podczas pieczenia rośnie. Blachę wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na kilkanaście minut - do osiągnięcia apetycznego rumianego koloru. Pierożki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta najlepiej podawać z kilkoma rodzajami sosów.
 
 

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...