niedziela, 3 lutego 2013

Zupa krem z cukinii i curry.


Krem z cukinii brzmi dość niepozornie, a jest to pyszna, sycąca zupa na zimowe dni, a na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Efekt jest naprawdę godny podniebienia każdego 'zupiarza' :-D Tak wiem, znów curry, ale co poradzę, że uwielbiam tą przyprawę :-)

Zupa krem z cukinii i curry

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka curry
  • 4 małe cukinie
  • 1 l bulionu drobiowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynamy od rozgrzania oliwy w dużym, 'zupnym' garnku. Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w drobne półtalarki, którą doprawiamy curry, pieprzymy i solimy. Czekamy aż warzywo zmięknie i dodać już możemy gwoździa programu - cukinię, ówcześnie pokrojoną w dwu-centymetrowej grubości plastry. Gdy zmięknie należy dodać bulion i gotować wszystko przez około 20 minut. Pozostaje już tylko wszystko potraktować blenderem, aby uzyskać gładki krem.

Gotową zupę z cukinii można podawać z grzankami, ale nie jest to konieczne - patrz zdjęcie :-). Czysta również smakuje świetnie (szczególnie jak ząb mądrości doskwiera i ruszać szczęką za bardzo nie można :-P ) Przedstawione proporcje wystarczyć powinny na trzy do czterech porcji.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...