poniedziałek, 4 lutego 2013

Sznycel indyczy panierowany w pistacjach.

Przepis bardzo lekki, dietetyczny a zarazem niezwykle smaczny i oryginalny. Godna alternatywa, dla tradycyjnego polskiego 'schaboszczaka'.

POTRZEBNE SKŁADNIKI
  • 2 sznycle z indyka (1-1,5 cm grubości)
  • 1 limonka
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 białko
  • garść pistacji
  • sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Przygotowanie sznycli indyczych panierowanych w pistacjach zaczynamy od odpowiedniego zamarynowania mięsa. Limonkę wykorzystujemy do tego w dwojaki sposób - ocieramy skórkę ( nie muszę chyba dodawać, że najpierw dokładnie szorujemy owoc) oraz wyciskamy sok. Do tego musimy dodać starty świeży imbir oraz wszystko połączyć z miodem. Do smaku solimy i pieprzymy. Tak przygotowana marynata  jest gotowa na przyjęcie sznycli. Jeśli ktoś czuje taką potrzebę, może lekko rozbić mięso tępą stroną noża. Ja osobiście uważam, że jest ono na tyle delikatne i kruche, że nie ma takiej potrzeby. Sznycle powinny pozostać w marynacie przynajmniej przez godzinę.

W międzyczasie możemy rozdrobnić pistacje, oczywiście ówcześnie wyłuskane :-) Kiedy mięso ma już dosyć moczenia, panierujemy je w płynnym białku oraz orzechach i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, najlepiej z włączoną opcją termoobiegu. 15 minut powinno im wystarczyć. 

Przepis jest jak najbardziej modyfikowalny - sznycle można zamienić na schab, filet z kurczaka lub nawet dowolnego rodzaju mięso mielone.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...