niedziela, 14 kwietnia 2013

Kwaśnica na żeberkach.

Będąc ostatnio w górach niestety jakimś dziwnym zrządzeniem losu nie udało mi się zjeść chociażby talerza kwaśnicy. Jako miłośnik zup, nie mogłem tego darować i jak mówi powiedzenie, skoro Mahomet nie mógł do góry, to góra przyszła do Mahometa :) W planach była kwaśnica na wędzonych żeberkach, ale jak się okazuje, zdobycie tego przysmaku w supermarketach graniczy z cudem :/ Także efekt posmaku wędzonki uzyskałem dzięki dobrze przywędzonemu boczkowi z domowej wędzarni.

Gotowa kwaśnica na boczku wędzonym i żeberkach.


POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 kg dobrej kiszonej kapusty
  • 0,25 kg wędzonego boczku
  • 0,5 kg ziemniaków
  • pęczek włoszczyzny
  • 2-4 liście laurowe
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • 5-8 ziaren pieprzu
  • łyżka majeranku
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Każdą dobrą zupę trzeba zacząć od wywaru. W przypadku kwaśnicy nie jest oczywiście inaczej. Przygotowujemy zatem około 3-4 litry wody, do której wrzucamy pokrojoną na mniejsze części obraną włoszczyznę: 2-3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera korzeniowego i por. Do tego, co bardzo ważne do zimnej wody, wrzucamy również boczek w całości oraz pokrojone na mniejsze części żeberka. Na koniec do garnka dodajemy kapustę wraz z sokiem. Radze ją jeszcze wcześniej potraktować odrobinę nożem, aby za bardzo się później na talerzu nie ciągnęła. Nie możemy również zapomnieć o przyprawach. Do naszej mieszaniny dokładamy liść laurowy, ziele angielskie i ziarna pieprzu.

Tak przygotowaną bazę gotować musimy do momentu, gdy wieprzowina będzie miękka i sama będzie odchodzić od kości. Osiągniemy to mniej więcej po 2 godzinach warzenia na wolnym ogniu. W międzyczasie, w osobnym garnku przygotowujemy ziemniaki, które w kwaśnym środowisku przyszłej kwaśnicy mogłyby nie osiągnąć miękkości . Oczywiście pyrki kroimy w kostkę pół na pół centymetra, które na sam koniec dodamy do garnka z zupą. Na patelni natomiast trzeba zrobić jeszcze jasną zasmażkę na łyżce masła i łyżce mąki, do której dodajemy odrobinę wody, aby uniknąć powstania klusek w zupie.

Kiedy żeberka osiągną pożądaną kruchość musimy wyciągnąć je z garnka, obrać z kości i rozdrobnić na mniejsze kawałki. Podobnie czynimy z boczkiem. Z zupy łowimy też wszystkie warzywa. Polecam ich nie wyrzucać tylko ugnieść widelcem i dodać z powrotem do kwaśnicy. Marchewka doda fajnego koloru do całości. Pozostaje już tylko dodać do garnka wcześniej przygotowaną zasmażkę i ziemniaki, całość zagotować oraz przyprawić majerankiem, mielonym pieprzem oraz solą (tutaj ostrożnie, bo kapusta może być dostatecznie słona). Można podawać.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...