czwartek, 11 kwietnia 2013

Wieprzowy gulasz węgierski.

Węgierski... oczywiście, że węgierski, a jaki ma być gulasz? Jako, że na Węgrzech mnie jeszcze nie było, więc trudno mi powiedzieć, jak smakuje oryginalny gulasz, więc załóżmy, że pisząc węgierski mam na myśli węgierskawy :-D.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg  łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 średnie cebule
  • 3 czerwone papryki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki Ajwaru (pasty z papryki, bakłażana i innych warzyw)
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w kostkę 2x2 centymetry, które następnie obtaczamy w mące i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Łopatkę podsmażamy z obu stron. Jednocześnie w oddzielnym garnku podgrzewamy bulion z ziarnami ziela angielskiego i liśćmi laurowymi. Podsmażone mięso przekładamy do gotującego się bulionu, unikając przelania oleju, który jeszcze się przyda. Na tym samym tłuszczu  podsmażamy pokrojoną w pióra cebulę i podobnie jak mięso wrzucamy ją do bulionu. Całość gotujemy około 2-3 godziny na małym ogniu do momentu, aż wieprzowina będzie miękka i delikatna - powinna wręcz rozpływać się w ustach :). W połowie czasu gotowania wrzucamy drobno pokrojoną w kostkę chili i paprykę pokrojoną w paski, koncentrat pomidorowy i pastę paprykową. Gulasz doprawiamy też solą i pieprzem do smaku i dla nadania pikantności dosypujemy sproszkowaną ostrą paprykę.

Gotowy gulasz węgierski najlepiej podawać z kaszą jęczmienną lub gryczaną, ewentualnie z ziemniakami, czy też chlebem. 

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...