POTRZEBNE SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki ciepłej wody
- 1/2 kostki drożdży
- 1/4 szklanka oliwy
- 1 jajko
- łyżeczka soli
- szczypta cukru
- 2 cebule
- 1-2 marchewki
- 1 korzeń pietruszko
- 2 pory
- 1-2 ząbki czosnku
- tymianek
- zioła prowanskalskie
- sól
- pieprz
- suszona papryka słodka
- olej do smażenia.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste.Mąkę, drożdże, wodę, oliwę mieszamy razem, dodając sól i szczyptę cukru, aby nakarmić drożdże. Dobrze wyrabiamy przez kilka lub kilkanaście minut i odstawiamy w w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce na pół godziny. W międzyczasie możemy przygotować farsz. Warzywa bardzo drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Pod koniec duszenia dodajemy przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia. Odstawione ciasto powinno ładnie wyrosnąć - zwiększyć swoją objętość 1,5 - 2 razy. Możemy je teraz cienko rozwałkować i pociąć na prostokąty. Na tak przygotowane przyszłe przekąski kładziemy odrobinę farszu i formujemy paszteciki - charakterystyczne ruloniki, chociaż kształt może być dowolny. Ważne, aby podsmażone warzywa były całkowicie zakryte ciastem. Nasze dzieła następnie już tylko trzeba przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopnie Celsjusza na jakieś 15-20 minut - aż lekko się nie zrumienią. Gotowe paszteciki podawać z różnymi dipami - jak już wspomniałem, smakują wyśmienicie zarówno na zimno jak i na ciepło.
0 komentarze :
Prześlij komentarz