czwartek, 30 maja 2013

Szybka sałatka z tuńczykiem, kuskusem i kiełkami fasoli mung.

Przepis powstał podczas zakupów w pobliskim markecie. Mieliśmy "smaka" na sałatkę z tuńczykiem, ale szczegóły nie były sprecyzowane:) Oczywiście wykombinowałem taki przepis, żeby sałatkę można było zrobić błyskawicznie :D

Sałatka z tuńczykiem, kuskusem i kiełkami fasoli mung.


POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 3/4 szklanki kuskusu
  • puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 puszku kukurydzy
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 puszka/słoik kiełków fasoli mung
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/4 pęczka szczypiorku
  • sól
  • pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Kuskus wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i czekamy aż zmięknie i napęcznieje. Następnie mieszamy go widelcem, aby rozdzielić ziarenka. Odcedzamy tuńczyka i rozdrobnionego dosypujemy do kaszy. Podobnie pozbywamy się płynu z fasoli, kukurydzy oraz kiełków. Pozostaje już tylko pokroić ogórki w kostkę oraz posiekać szczypiorek  i dorzucić je do pozostałych składników. Doprawiamy całość solą i pieprzem i dodajemy majonez. Wszystko dokładnie mieszamy i szybka sałatka z tuńczyka gotowa.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...