POTRZEBNE SKŁADNIKI
Ciasto:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 125 g masła prosto z lodówki
- 1 żółtko
- 1/4 szklanki zimnej wody
- sól
- mieszanka mrożonych warzyw
- 4 filety z morszczuka
- mieszanka przypraw do ryb
- łyżka masła
- łyżka mąki
- mleko
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- 150 g sera żółtego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE
Na patelni grilowej podsmażamy morszczuka posypanego ówcześnie mieszanką przypraw. Na osobnej patelni podduszamy mieszankę warzyw, którą doprawiamy przy okazji do smaku solą i pieprzem. Gdy ryba się ładnie zgrilluje, rozdrabniamy widelcem na drobniejsze cząstki. Z podanych składników wyrabiamy ciasto i kładziemy je do lodówki na około godzinę. Następnie je rozwałkowujemy i kładziemy na wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Ważne, aby brzegi były dokładnie wylepione ciastem. Następnie wykładamy równomiernie na powierzchni rybę oraz warzywa. Pozostaje nam do zrobienia sos. Masło topimy i dodajemy mąkę - robimy zasmażkę jasną (gotujemy tak by masło nie ściemniało). Zasmażkę zalewamy powoli mlekiem cały czas mieszając pilnując by nie zrobiły się grudki. Na koniec dosypujemy żółty ser i mieszamy intensywnie do momentu, aż się całkowicie roztopi w sosie.Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gęsty beszamel wylewamy do formy i tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. W pierwszej fazie z termoobiegiem z górną i dolną grzałką włączoną. Kiedy wierzch tarty lekko się zezłoci, wyłączamy górną grzałkę i tak zostawiamy na jakieś 20 minut. Później zmniejszamy temperaturę do około 180 stopni i trzymamy ciasto w piecu jeszcze przez 25 minut. Pyszna pełnoziarnista tarta z morszczukiem i warzywami gotowa.
0 komentarze :
Prześlij komentarz