Zupa meksykańska |
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 pęczek włoszczyzny
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- 2-3 kolorowe papryk
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 2-3 cebule
- 4-6 ząbków czosnku
- 1 puszką pomidorów krojonych bez skórki
- 1 bulionetka wołowa
- 1 łyżeczka suszonej chilli
- 1 strączek świeżej papryczki chilli
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 2-4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- sól, pieprz
Pracę rozpoczynamy dwutorowo - w garnku "zupnym" przygotowujemy bulion z obranej i opłukanej włoszczyzny (kilka marchewek, 2-3 pietruszki, pół selera, por, natka selera, natka pietruszki). Gdy wywar się zagotuje, wrzucamy do niego bulionetkę wołową. Na patelni natomiast podsmażamy mięso wołowe z drobno pokrojoną cebulką i papryczką chilli oraz połową drobno posiekanego czosnku. Trzeba uważać, aby z mielonej wołowiny potworzyły się większe grudki mięsa, które podczas smażenia ładnie się ze sobą zwiążą - chcemy uniknąć takiej "drobnicy", jaka jest w sosie bolońskim. Gdy cebula i wołowina się ładnie się zrumienią, przekładamy zawartość patelni do bulionu. Do garnka dorzucamy paprykę pokrojoną ówcześnie w dość dużą kostkę, resztę czosnku,pomidory w puszce, odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, suszonym chilli i słodką papryką (im więcej tym lepiej). Pozostaje już tylko gotować wszystko razem przez około pół godziny i na koniec wyjąć wygotowaną włoszczyznę - danie mamy skończone.
Gotową zupę meksykańską podawać z ulubionym świeżym pieczywem. Najlepiej smakuje przegryziona po spędzeniu kilkunastu godzin w lodówce.
0 komentarze :
Prześlij komentarz