niedziela, 23 czerwca 2013

Zupa meksykańska.

Coś, co tygryski lubią najbardziej - zupa meksykańska. Treściwa, pikantna, mięsna zupa. Doskonała na jednogarnkowy obiad. Ja zawsze gotuje jej sporo, bo zwyczajnie nie mamy jej nigdy dość :)

Zupa meksykańska

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • 2-3 kolorowe papryk
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2-3 cebule
  • 4-6 ząbków czosnku
  •  1 puszką pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 bulionetka wołowa
  • 1 łyżeczka suszonej chilli
  • 1 strączek świeżej papryczki chilli
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 2-4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pracę rozpoczynamy dwutorowo - w garnku "zupnym" przygotowujemy bulion z obranej i opłukanej włoszczyzny (kilka marchewek, 2-3 pietruszki, pół selera, por, natka selera, natka pietruszki). Gdy wywar się zagotuje, wrzucamy do niego bulionetkę wołową. Na patelni natomiast podsmażamy mięso wołowe z drobno pokrojoną cebulką i papryczką chilli oraz połową drobno posiekanego czosnku. Trzeba uważać, aby z mielonej wołowiny potworzyły się większe grudki mięsa, które podczas smażenia ładnie się ze sobą zwiążą - chcemy uniknąć takiej "drobnicy", jaka jest w sosie bolońskim. Gdy cebula i wołowina się ładnie się zrumienią, przekładamy zawartość patelni do bulionu. Do garnka dorzucamy paprykę pokrojoną ówcześnie w dość dużą kostkę, resztę czosnku,pomidory w puszce, odsączoną kukurydzę i fasolę. Doprawiamy zupę solą, pieprzem, suszonym chilli i słodką papryką (im więcej tym lepiej). Pozostaje już tylko gotować wszystko razem przez około pół godziny i na koniec wyjąć wygotowaną włoszczyznę - danie mamy skończone.

Gotową zupę meksykańską podawać z ulubionym świeżym pieczywem. Najlepiej smakuje przegryziona po spędzeniu kilkunastu godzin w lodówce.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...