Zupa ogórkowa a'la Wookie |
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 nogi lub 6 skrzydełek z kurczaka
- 2 słoiki przecieru ogórkowego
- 1 pęczek włoszczyzny
- 5-6 ziemniaków
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta suszonego lubczyku
- kilka ziaren pieprzu
- sól
- pieprz mielony
Zaczynamy standardowo, czyli od bulionu drobiowego. Obieramy włoszczyznę, jeśli jest młoda, nie bójmy się wrzucić do garnka natki z pietruszki oraz selera. Warzywa rzucamy do garnka i zalewamy 2,5 litrami ziemnej (!!) wody. Nogi lub skrzydełka dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i również wkładamy do garnka. Nie zapominamy też o przyprawach: liściach laurowych, zielu angielskim, ziarnach pieprzu oraz lubczyku. Tak przygotowaną bazę zupy gotujemy na bardzo wolnym ogniu. W międzyczasie możemy przygotować ziemniaki - pokroić w średniej grubości kostkę. Po 60-90 minutach, gdy włoszczyzna będzie miękka, wyciągamy warzywa do przestygnięcia, a do garnka wrzucamy ziemniaki. Bardzo ważna jest kolejność - ugotować 'pyrki' przed dodaniem przecieru, ponieważ kwas w nim zawarty spowoduje, że się nie zmiękną. Przestygnięte warzywa rozgniatamy widelcem i wrzucamy z powrotem do zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy dwa słoiki przecieru ogórkowego. Dopiero teraz doprawiamy solą, po ówczesnym spróbowaniu zupy - przecier potrafi być bardzo słony. Tak przygotowaną zupę ogórkową trzymamy na ogniu jeszcze przez kilkanaście minut przyprawiając jeszcze do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Osobiście uważam, że ta zupa musi być pieprzna :D
Oczywiście gotowy przecier ze słoika możemy zastąpić startymi na drobnej tarce ogórkami kiszonymi. Jeśli komuś nie podoba się idea gniecenia ugotowanych warzyw, może je również utrzeć na tarce, na dużych oczkach, jednak uważam, że wywar wówczas już nie będzie miał tak dobrego smaku, aczkolwiek zupa wówczas wygląda na bardziej cywilizowaną :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz