Pyszne placuszki rybno ziemniaczane. |
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 cebula
- 500g fileta z morszczuka (lub innej dobrej białej ryby)
- 350 ml białego wina
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 jajka
- 1-2 szklanki mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Na patelnie kładziemy posiekaną cebulę, na nią filety. Całość zalewamy winem. Lekko zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Rybę gotujemy w ten sposób przez około 7 minut. Gdy ryba zmięknie, wyłączamy ogień pod patelnią i odstawiamy do przestudzenia. W misce ugniatamy gotowane ziemniaki, do których dorzucamy następnie schłodzoną i rozdrobnioną widelcem rybę wraz z odcedzoną od wina cebulą. Dorzucamy również posiekaną natkę pietruszki. Jeśli ktoś ma ochotę poeksperymentować może dodać inne świeże zioła - bazylię, kolendrę, estragon itp. Wbijamy jajka i przyprawiamy solą i pieprzem. Teraz należy wszystko wymieszać. Otrzymamy dość rzadką masę, którą zagęszczamy mąką ziemniaczaną. Naszym celem jest osiągnięcie na tyle gęstego ciasta, aby bez problemu można było z niego formować placuszki. Pozostaje już tylko rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i formować niewielkie placki, które następnie smażymy. Porcja jest gotowa do jedzenie, gdy ładnie się podrumieni z obu stron.
Gotowe placuszki rybno ziemniaczane świetnie pasują z sosem czosnkowym, sosem chilli lub tradycyjnym keczupem. Polecam podawać z gotowanymi na parze warzywami lub lekką sałatką.
3 komentarze :
Robiłam kiedyś podobne i pamiętam, że bardzo mi smakowały :)
To te słynne placuszki, o których wspominałeś? Muszę dodać na listę potraw do zrobienia :)
Nie wiem czy słynne, ale tak, to te :)
Prześlij komentarz