POTRZEBNE SKŁADNIKI
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko
- szynka dojrzewająca
- żółty ser
- oregano
Ciasto francuskie dzielimy na równe kwadraty około 5x5 centymetrów. Na środek dajemy cienki plasterek szynki, który przykrywamy serem i posypujemy oregano. Ważne, aby została równomierna przerwa od brzegów ciasta na przynajmniej pól centymetra. Jeśli ktoś ma zdolności manualne lub nieodpartą ochotę zrobienia bardziej fikuśnych chapsików, może pobawić się w na przykład zawijanie brzegów, robienie koszyczków lub zlepiania ze sobą dwóch lub czterech narożników ciasta. Na pewno wyjdzie z tego ciekawy efekt, jednak zapewniam wszystkich, że pozostawione kwadraty bez żadnej modyfikacji kształtu, również wyjdą super. ostatnią czynnością przed pieczeniem jest oczywiście posmarowanie rozkłóconym jajkiem brzegów wszystkich ciasteczek, nie ważne w jakim kształcie je wykonaliśmy. Nada to fajnego rumianego koloru gotowym chapsikom. Pozostaje już tylko wrzucić tak przygotowane ciasto francuskie na blachę wyłożoną papierem do pieczenie (uwierzcie mi, jest to bardzo ważne - strasznie ułatwia życie), a następnie wsadzić blachę to piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na około 10 minut - do czasu gdy ciasto się ładnie zarumieni, a ser stopi. Gotowe przekąski z ciasta francuskiego z szynką dojrzewającą podawać można z wszelkimi rodzajami dipów, najlepiej chyba sprawdza się jednak stary dobry i niezastąpiony ketchup.
0 komentarze :
Prześlij komentarz