Krem z cukinii brzmi dość niepozornie, a jest to pyszna, sycąca zupa na zimowe dni, a na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu. Efekt jest naprawdę godny podniebienia każdego 'zupiarza' :-D Tak wiem, znów curry, ale co poradzę, że uwielbiam tą przyprawę :-)
Zupa krem z cukinii i curry |
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- 1 łyżka curry
- 4 małe cukinie
- 1 l bulionu drobiowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Zaczynamy od rozgrzania oliwy w dużym, 'zupnym' garnku. Następnie dorzucamy cebulę pokrojoną w drobne półtalarki, którą doprawiamy curry, pieprzymy i solimy. Czekamy aż warzywo zmięknie i dodać już możemy gwoździa programu - cukinię, ówcześnie pokrojoną w dwu-centymetrowej grubości plastry. Gdy zmięknie należy dodać bulion i gotować wszystko przez około 20 minut. Pozostaje już tylko wszystko potraktować blenderem, aby uzyskać gładki krem.
Gotową zupę z cukinii można podawać z grzankami, ale nie jest to konieczne - patrz zdjęcie :-). Czysta również smakuje świetnie (szczególnie jak ząb mądrości doskwiera i ruszać szczęką za bardzo nie można :-P ) Przedstawione proporcje wystarczyć powinny na trzy do czterech porcji.
0 komentarze :
Prześlij komentarz