POTRZEBNE SKŁADNIKI
- 2 sznycle z indyka (1-1,5 cm grubości)
- 1 limonka
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 białko
- garść pistacji
- sól i pieprz
Przygotowanie sznycli indyczych panierowanych w pistacjach zaczynamy od odpowiedniego zamarynowania mięsa. Limonkę wykorzystujemy do tego w dwojaki sposób - ocieramy skórkę ( nie muszę chyba dodawać, że najpierw dokładnie szorujemy owoc) oraz wyciskamy sok. Do tego musimy dodać starty świeży imbir oraz wszystko połączyć z miodem. Do smaku solimy i pieprzymy. Tak przygotowana marynata jest gotowa na przyjęcie sznycli. Jeśli ktoś czuje taką potrzebę, może lekko rozbić mięso tępą stroną noża. Ja osobiście uważam, że jest ono na tyle delikatne i kruche, że nie ma takiej potrzeby. Sznycle powinny pozostać w marynacie przynajmniej przez godzinę.
W międzyczasie możemy rozdrobnić pistacje, oczywiście ówcześnie wyłuskane :-) Kiedy mięso ma już dosyć moczenia, panierujemy je w płynnym białku oraz orzechach i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, najlepiej z włączoną opcją termoobiegu. 15 minut powinno im wystarczyć.
Przepis jest jak najbardziej modyfikowalny - sznycle można zamienić na schab, filet z kurczaka lub nawet dowolnego rodzaju mięso mielone.
0 komentarze :
Prześlij komentarz