POTRZEBNE SKŁADNIKI
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1-2 szklanek wody
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 3 strączki suszonego chilli
- pieprz
- sól
W odpowiedni dużym garnku podsmażamy na oleju i odrobinie masła pokrojoną w prążki cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona dorzucamy paprykę pociętą w kostkę oraz pokruszone strąki chilli. Wszystko dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy ziołami i dolewamy puszkę pomidorów oraz koncentrat. Całość teraz gotujemy przez około 10 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie blendujemy zawartość garnka na krem i dolewamy wody do gęstości takiej, jaką najbardziej lubimy (nie róbmy jednak z tego wodzianki ;-) ). Zupę warto jeszcze raz zagotować oraz doprawić pieprzem i solą do smaku.
Krem paprykowo-pomidorowy można oczywiście podawać z grzankami, w mojej niedyspozycji szczękowej natomiast wypróbowałem połączenie z kuskusem i był to wyśmienity wybór.
0 komentarze :
Prześlij komentarz