wtorek, 21 maja 2013

Solanka (soljanka) - rosyjska mocno mięsna zupa.

Solanka, zwana też soljanką, to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Nie miałbym pojęcia o jej istnieniu gdyby nie jeden z odcinków "Kuchennych Rewolucji" Magdy Gessler, która wprowadziła to danie do jednej z restauracji, którą próbowała uratować. Zupa wyglądała na tyle apetycznie (czyt. obłędnie), że musiałem ją ugotować. Solanka jak wygląda tak tez smakuje i na pewno często będę do niej wracał.

Gotowa solanka



POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 150 g wołowiny
  • 150 g łopatki wieprzowej
  • 100 g wędzonej kiełbasy lub innej wędliny
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 50 ml wina białego
  • 1/4 kostki masła
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
opcjonalnie:
  •  kilka zielonych oliwek
  • kwaśna śmietana lub jogurt
  • 1 cytryna

PRZYGOTOWANIE:

Oba rodzaje mięsa kroimy w wąskie paski i podsmażamy na oleju. Gdy wołowina wraz z wieprzowiną odrobinę podduszą, na patelnię wrzucamy pokrojoną w pióra cebulę oraz wędlinę również pokrojoną w paski. Wszystko smażymy do momentu aż cebula się zeszkli. Następnie przekładamy całość do dużego garnka i zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu. Na patelni natomiast, podsmażamy koncentrat pomidorowy na połowie masła. Tak, nie przewidzieliście się - podsmażamy koncentrat:) Tak przygotowane pomidory dorzucamy do garnka z zupą wraz z winem, drobno posiekanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Patelnia będzie nam jeszcze jednak potrzebna. Tym razem na pozostałym maśle dusimy pokrojone w paski ogórki. Gdy będą miękkie przekładamy je do zupy.  Całość gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Solanka jest gotowa.

Zupę podawać z dobrym pieczywem. Można też najpierw drobno posiekać kilka oliwek i pozbawiony błonek  miąższ cytryny, który następnie zalewamy soljanką a całość jeszcze dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu.  


2 komentarze :

Magda pisze...

Wygląda wybornie :)

ewa2610 pisze...

zaintrygowała mnie ta zupa!

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...