poniedziałek, 1 lipca 2013

Zupa czosnkowa (Krem czosnkowy) z grzankami.

Genialna, delikatna i przepyszna zupa, która odkryła przede mną moja ukochana za mrocznych czasów mojej parszywej lewej dolnej ósemki, która mi nie pozwalała otwierać ust szerzej niż na tyle aby wepchnąc do gęby łyżkę :) W takich okolicznościach taka zupa krem z czosnkiem pozwolił mi nie tylko przeżyć, ale zasmakować odrobiny przyjemności :D

Zupa czosnkowa / Krem czosnkowy z grzankami.
 
 POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 2l bulionu (drobiowy lub warzywny)
  •  2 cebule 
  • 1,5 - 2 główek czosnku
  • 5-6 ziemniaków 
  • sól
  •  pieprz 
  • odrobina oliwy do smażenia
  • ulubiony rodzaj chleba na grzanki
 PRZYGOTOWANIE:
 
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej oliwie na patelni. Zaczynamy od czosnku i cebuli, a po chwili dodajemy ziemniaki. Gdy 'pyrki' się podrumienią przesypujemy zawartość patelni do wysokiego garnka i zalewamy bulionem. Dla leniwych proponuję opcję smażenia od razu w garnku docelowym ;)  Wywar gotujemy aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 20 minut. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz do smaku. Na koniec wszystko miksujemy blenderem uzyskując aksamitny krem czosnkowy.W piekarniku w trakcie gotowania zupy możemy przygotować grzanki - pajdy chleba pocięte w centymetrową kostkę pieczyemy w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia. Na każdy półmisek zupy czosnkowej dajemy garść gotowych grzanek.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...