Zupa czosnkowa / Krem czosnkowy z grzankami. |
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 2l bulionu (drobiowy lub warzywny)
- 2 cebule
- 1,5 - 2 główek czosnku
- 5-6 ziemniaków
- sól
- pieprz
- odrobina oliwy do smażenia
- ulubiony rodzaj chleba na grzanki
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na
rozgrzanej oliwie na patelni. Zaczynamy od czosnku i cebuli, a po chwili dodajemy ziemniaki. Gdy 'pyrki' się podrumienią przesypujemy zawartość
patelni do wysokiego garnka i zalewamy bulionem. Dla leniwych proponuję opcję smażenia od razu w garnku docelowym ;) Wywar gotujemy aż ziemniaki
będą miękkie, czyli około 20 minut. W międzyczasie dodajemy sól i pieprz do
smaku. Na koniec wszystko miksujemy blenderem uzyskując aksamitny krem czosnkowy.W piekarniku w trakcie gotowania zupy możemy przygotować grzanki - pajdy chleba pocięte w centymetrową kostkę pieczyemy w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia. Na każdy półmisek zupy czosnkowej dajemy garść gotowych grzanek.
0 komentarze :
Prześlij komentarz