wtorek, 20 sierpnia 2013

Bułki zapiekane z jajkiem, szynką i mozzarellą.

Genialne a zarazem bardzo proste danie, które na domiar tego wszystkiego jest bardzo uniwersalne. Nadaje się zarówno na przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi, jak i na nietuzinkowe i ciekawe śniadanie. Przepis podpatrzyłem w programie Pyszne 25 i tylko nieznacznie został zmodyfikowany.



POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 6 pełnoziarnistych kajzerek lub innych niewielkich bułek
  • kilka plasterków szynki
  • 6 jajek
  • mozzarella
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
 Bułki rozcinamy w taki sposób, aby pozbyć się jedynie wierzchniej, górnej warstwy tak, aby jak największa część z niej została zachowana. Następnie musimy wydrążyć sporą cześć miąższu kajzerki - musimy jakoś zmieścić w niej nadzienie :-). Uważać trzeba tylko, żeby nie uszkodzić spodu bułki. Do tak przygotowanego pieczywa wsypujemy drobno pokrojoną szynkę i ser oraz posiekaną zieleninę oraz wbijamy jajko. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez kilka minut - wszystko zależy od tego jaką konsystencję jajka chcemy osiągnąć.

1 komentarze :

Olga pisze...

To są dopiero pyszne bułeczki śniadaniowe

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...