czwartek, 15 sierpnia 2013

Grillowany sznycel indyczy z warzywami z patelni, czyli szybki i zdrowy obiad.

Błyskawiczny i dietetyczny przepis na dni, w których albo nie za bardzo ma się czas gotować lub na przykład jest tak gorąco, że nie chce się stać w kuchni zbyt długo, aby nie ulec przegrzaniu organizmu. Najważniejsza jest marynata, w której można trzymać mięso nawet dobę przed smażeniem, jednak można zamarynować indyka kilka minut przed wrzuceniem go na patelnię.

Grillowany sznycel indyczy leżący na warzywach z patelni.


POTRZEBNE SKŁADNIKI:

Marynata:
  • sos sojowy, 
  • musztarda francuska (lub inna gruboziarnista),
  • odrobina wina białego, 
  • 1-2 łyżki sosu barbecue, 
  • kilka gałązek świeżego tymianku, 
  • kilka gałązek świeżego majeranku,
  • kilka listków świeżego cząbru, 
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu, 
  • pół łyżeczki suszonego majeranku, 
  • pół łyżeczki suszonego tymianku, 
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku, 
  • pół łyżeczki mielonych ziaren kolendry, 
  • łyżeczka mielonego imbiru, 
  • ząbek czosnku, 
  • pół łyżki oliwy, 
  • pieprz kolorowy, 
  • wędzona papryka,
  • sól do smaku
Pozostałe składniki:
  •  2 sznycle z piersi indyka,
  • 500g mrożonej mieszanki warzyw na patelnię,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • szczypta ostrej papryki lub pieprzu cayenne,
  • łyżeczka mieszanki przyprawy do gyrosa/kebaba,
  • sól czosnkowa,
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
  • oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Najważniejsza w tym przepisie jest oczywiście marynata dla naszych sznycli. Warto ją przygotować wcześniej, ale nie ma przymusu. Wiadomo jednak, że im dłużej poleży w niej mięso tym lepiej. Jak ją przygotować? Nic prostszego - mieszamy wszystkie składniki marynaty ze sobą w odpowiednio dużym naczyniu, aby zmieściły się w nim później kawałki indyka. Sznycle "topimy" w naszej mieszaninie na tak długo, jak nam pasuje (maksymalnie dobę- nie ma co przesadzać :-P). Kiedy mięso wystarczająco poleżakuje, rozgrzewamy patelnię grillową i przekładamy na nią indyka. Na drugiej patelni zabieramy się równocześnie za przygotowanie warzyw. Wlewamy odrobinę oliwy i wsypujemy mrożoną mieszankę jarzyn. Jeśli została nam jakaś marynata, możemy ją dolać, szkoda marnować takiego smaku. Przyprawiamy je jeszcze pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, solą czosnkową, przyprawą do gyrosa i ostrą papryką. Warzywa często mieszamy,  w międzyczasie obracamy mięcho i pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Wszystko na ogniu trzymamy kilka minut i możemy zajadać :-).

1 komentarze :

ela pisze...

Uwielbiam takie szybkie i zdrowe obiady :)

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...