wtorek, 6 sierpnia 2013

Prosta i szybka kawa mrożona.

Letnia upalna pogodna, żar z nieba się leje, powietrze stoi. Krótko mówiąc nie jest dobrze. Na takie dni nie ma nic lepszego jak mrożona kawa. Nie jestem amatorem kawy, zwyczajnie mi nie smakuje i pijam ją rzadko i tylko i wyłącznie dla efektu pobudzenia jaki daje kofeina. Inaczej jest natomiast z lodowatą odmianą tego trunku. Za kawą mrożoną wręcz przepadam. Poniższy przepis jest bardzo prosty i być może dla fanatyków kawy będzie on profanacją, jednak nam bardzo smakuje i w obecne upały wręcz nałogowo napój produkujemy i spożywamy :D

Kawa mrożona


POTRZEBNE SKŁADNIKI (2 porcje):
  • 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szklanki wody
  • 0,5 - 07 l mleka
  • 5 łyżeczek cukru
  • kilka kostek lodu
PRZYGOOWANIE:

Wodę zagotowujemy i zalewamy w szklance lub małym garnuszku kawę i od razu słodzimy - we wrzątku cukier łatwiej będzie rozmieszać. Czekamy, aż tak stworzona esencja ostygnie.  Pozostało rozlanie do wysokich szklanek przestygniętą kawę, uzupełnić zimnym mlekiem i wsypać sporą ilość lodu. Jeśli ktoś nie liczy kalorii i lubi, może eksperymentować z bita śmietaną.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...