czwartek, 24 stycznia 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy z marchewką i pistacjami.

Coś dla osób, którym znudził się standardowy, codzienny obkład do kanapek robionych na przykład do pracy. Co więcej jest to propozycja wegetariańska, a o dziwo bardzo mnie, jako mięsożercy, przypadła do gustu.


POTRZEBNE SKŁADNIKI
  • 500g czerwonej soczewicy
  • 2 słodkie marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki płatków chilli
  • 2 łyżeczki garam masala lub przyprawy curry
  • ok. 2cm korzenia imbiru
  • 2 jajka
  • garść pistacji
  • oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia (do smażenia)
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od podsmażenia na oliwie drobno skrojonej cebuli. Najlepiej zrobić to od razu w dość głębokim garnku - zaoszczędzimy w ten sposób brudzenia większej liczby naczyń. W międzyczasie marchewkę należy utrzeć na tarce na grubych oczkach, a ziarna kolendry i płatki chilli ugnieść - na przykład w moździerzu lub nożem na desce do krojenia. Wraz z marchewką i garam masalą (lub curry) dosypujemy rozdrobnione przyprawy do podsmażonej cebuli i kilka minut trzymamy na ogniu. Teraz przyszedł czas na soczewicę. Jej Czerwona odmiana ma tą zaletę, że nie musimy jej wcześniej moczyć ani gotować - dodajemy ją bezpośrednio do garnka. Po chwili do mikstury możemy dorzucić starty imbir oraz czosnek. Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż soczewica zmięknie a masa zgęstnieje. W razie potrzeby należy uzupełnić ilość wody w garnku aby zapobiec przypaleniu. Tak przygotowany potencjalny pasztet, trzeba teraz wystudzić. Następnie pozostaje już tylko wmieszanie w masę jajek oraz posiekanych wcześniej pistacji. Tak przygotowaną pulpę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatnim etapem przygotowania jest włożenie formy z naszym pasztetem do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i piec go przez około pół godziny. Po ostygnięciu będzie świetną odmianą dla nudnych i oklepanych kanapek :)

Pasztet z czerwonej soczewicy po upieczeniu.
Gotowy pasztet z soczewicy nadaje się doskonale do kanapek, ale również jako samodzielna przekąska, podawany na przykład z pomidorem i żółtym lub białym serem.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...