POTRZEBNE SKŁADNIKI
- 500g czerwonej soczewicy
- 2 słodkie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki płatków chilli
- 2 łyżeczki garam masala lub przyprawy curry
- ok. 2cm korzenia imbiru
- 2 jajka
- garść pistacji
- oliwa z oliwek z drugiego tłoczenia (do smażenia)
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od podsmażenia na oliwie drobno skrojonej cebuli. Najlepiej zrobić to od razu w dość głębokim garnku - zaoszczędzimy w ten sposób brudzenia większej liczby naczyń. W międzyczasie marchewkę należy utrzeć na tarce na grubych oczkach, a ziarna kolendry i płatki chilli ugnieść - na przykład w moździerzu lub nożem na desce do krojenia. Wraz z marchewką i garam masalą (lub curry) dosypujemy rozdrobnione przyprawy do podsmażonej cebuli i kilka minut trzymamy na ogniu. Teraz przyszedł czas na soczewicę. Jej Czerwona odmiana ma tą zaletę, że nie musimy jej wcześniej moczyć ani gotować - dodajemy ją bezpośrednio do garnka. Po chwili do mikstury możemy dorzucić starty imbir oraz czosnek. Całość zalewamy wodą i gotujemy do momentu aż soczewica zmięknie a masa zgęstnieje. W razie potrzeby należy uzupełnić ilość wody w garnku aby zapobiec przypaleniu. Tak przygotowany potencjalny pasztet, trzeba teraz wystudzić. Następnie pozostaje już tylko wmieszanie w masę jajek oraz posiekanych wcześniej pistacji. Tak przygotowaną pulpę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ostatnim etapem przygotowania jest włożenie formy z naszym pasztetem do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika i piec go przez około pół godziny. Po ostygnięciu będzie świetną odmianą dla nudnych i oklepanych kanapek :)
Pasztet z czerwonej soczewicy po upieczeniu. |
0 komentarze :
Prześlij komentarz