POTRZEBNE SKŁADNIKI
Farsz
- 100 g ugotowanej kaszy jęczmiennej (2 woreczki)
- mieszanka warzyw na patelnie
- pierś z kurczaka
- 100g żółtego sera
- pieprz kajeński
- oliwa z oliwek z 2 tłoczenia
- lubczyk
- tymianek
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- jajko
- gałka muszkatołowa
Kurczaka pokroić w niewielką kostkę, przyprawić solą pieprzem i pieprzem kajeńskim. Następnie trzeba go podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia. Następnie do kurczaka dodać należy mieszankę warzyw. Wszystko dusimy, aż jarzyny zmiękną. Na koniec duszenia dosypujemy odrobinę lubczyku i tymianku.
W międzyczasie można zabrać się za sos beszamelowy - nieodzowny składnik większości zapiekanek. Na oddzielnej patelni roztapiamy łyżkę masła, a następnie stopniowo dodajemy do niego 2 łyżki mąki ciągle mieszając, aby zapobiec powstawaniu grudek. Nie wolno takiej zasmażki zrumienić, więc zaraz po dodaniu całej porcji mąki i dokładnym rozprowadzeniu jej w tłuszczu, dolewamy małymi porcjami mleko. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz wbijamy jajko i energicznie wcieramy w sos.
Warzywa i kurczaka należy teraz wymieszać z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną. Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego i rozprowadzamy po nim równomiernie. Na to wylewamy sos beszamelowy i na to wszystko kładziemy plasterki żółtego sera. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy w piekarniku przez około 40 minut w 200 stopniach Celsjusza do momentu, gdy wierzch zacznie się rumienić. Gotową potrawę można podawać z wszelkimi rodzajami sosów. Przepis przewidziany jest dla 3-4 osób.
Gotowa zapiekanka, do połowy nadgryziona :-) |
0 komentarze :
Prześlij komentarz