SKŁADNIKI
- 2 średniej wielkości filety z kurczaka
- 3-4 cebule
- 3 pory
- 1-2 łyżki curry
- 1-2 łyżki sosu sojowego
- 200 ml mleka
- suszona chilli
- oliwa z drugiego tłoczenia (do smażenia )
- pieprz i sól do smaku
Ponieważ to danie studenckie, przygotowanie oczywiście nie jest skomplikowane. Cebulę kroimy w pióra, kurczaka w dość dużą kostkę. Smażymy do lekkiego zrumienienia mięsa, a następnie dorzucamy pokrojony w półkręgi por i dusimy razem przez kilka minut. Wlewamy sos sojowy, dosypujemy curry i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły po patelni. Na koniec dodajemy mleko oraz sól i pieprz do smaku. Pozostaje już tylko gotować na małym ogniu do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Tak przyrządzonego kurczaka najlepiej podawać z ryżem.
Dla uszlachetnienia dania polecam wkrojenie odrobiny cukinii, a chilli w proszku zastąpić świeżym drobno pokrojonym strączkiem.
0 komentarze :
Prześlij komentarz