niedziela, 27 stycznia 2013

Kurczak w porach i curry.

Lekko zmodyfikowany przepis, który przedstawił mi mój obecny szwagier w naszych czasach studenckich. Kurczak tak przyrządzony bardzo często gościł w naszej naszej żakowskiej kuchni :-) Moja zmiana tego dania polega na dodaniu świeżego imbiru oraz ciemnego sosu sojowego.



SKŁADNIKI
  • 2 średniej wielkości filety z kurczaka
  • 3-4 cebule
  • 3 pory
  • 1-2 łyżki curry
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 200 ml mleka
  • suszona chilli
  • oliwa z drugiego tłoczenia (do smażenia )
  • pieprz i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Ponieważ to danie studenckie, przygotowanie oczywiście nie jest skomplikowane. Cebulę kroimy w pióra, kurczaka w dość dużą kostkę. Smażymy do lekkiego zrumienienia mięsa, a następnie dorzucamy pokrojony w półkręgi por i dusimy razem przez kilka minut. Wlewamy sos sojowy, dosypujemy curry i chilli. Wszystko dokładnie mieszamy, aby przyprawy dobrze się rozprowadziły po patelni. Na koniec dodajemy mleko oraz sól i pieprz do smaku. Pozostaje już tylko gotować na małym ogniu do momentu, kiedy sos zgęstnieje. Tak przyrządzonego kurczaka najlepiej podawać z ryżem.

Dla uszlachetnienia dania polecam wkrojenie odrobiny cukinii, a chilli w proszku zastąpić świeżym drobno pokrojonym strączkiem. 

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...