POTRZEBNE SKŁADNIKI
- Pół puszki pomidorów w zalewie
- ząbek czosnku
- średnia cebula
- pół papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- cytryna lub limonka
PRZYGOTOWANIE
W dobie nowoczesnych technologii, przygotowanie tego sosu nie wymaga właściwie żadnej filozofii. Wszystkie składniki, oprócz cytryny, należy pokroić na mniejsze kawałki, a następnie zblendować, mając na uwadze jednak, aby były widoczne małe cząstki warzyw. Salsa nie powinna mieć aksamitnej jednolitej konsystencji. Doprawić wszystko solą pieprzem i sokiem z cytryny bądź limonki.
Gorzej jeśli nie mamy do dyspozycji blendera. Nie jest to tragedia, jednak wówczas czeka nas drobne krojenie wszystkich składników. Zaletą tego rozwiązania jest duża "ziarnistość" salsy. Widać będzie wszystkie warzywa, które użyliśmy do przygotowania tego sosu.
Salsę można podawać dosłownie z wszystkim. Najprostsze będą oczywiście tutaj nachosy jako przegrycha do filmu, ale z doskonałe będzie się ona spisywać w każdej aranżacji - wszelkie pierożki, hapsiki, cokolwiek co można maczać w sosie się nada:)
Domowej produkcji salsa. |
0 komentarze :
Prześlij komentarz