POTRZEBNE SKŁADNIKI
- 1 kg cebuli
- litr bulionu wołowego
- szklanka wytrawnego białego wina
- 2-3 łyżki masła
- tymianek
- pieczywo, najlepiej czerstwe białe
- żółty ser, który się dobrze topi
PRZYGOTOWANIE
Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga cierpliwości, szczególnie w pierwszej fazie, czyli duszenia głównej gwiazdy tego dania. Cebulę jednak najpierw należy obrać i pokroić najlepiej w kostkę 5x5 mm, ale pióra czy krążki też będą dobre. Tak przygotowane warzywo musimy poddusić na maśle. Właśnie tutaj kłania się wytrwałość. Cebulę trzeba smażyć na bardzo małym ogniu przez dłuższy czas, często mieszając. Musi się ona zeszklić i nabrać lekko brązowego, mlecznego koloru. Oczywiście wszystko zależy od doboru garnka, ale cała ta operacja powinna zająć około 30-40 minut.
Duszenie cebuli |
Gdy barwa cebuli będzie zadowalająca, dosypujemy 2 łyżeczki tymianku i dolewamy wino. Wszystko trzeba teraz dokładnie wymieszać i pogotować przez chwilę, aby wino trochę odparowało. Zupa praktycznie jest gotowa, pozostaje tylko dolać bulionu i trzymać na ogniu przez kilka minut. Oczywiście nie można zapomnieć o pieprzu i soli do smaku. Jeśli ktoś preferuje konsystencję kremu, może gotowe danie potraktować blenderem.
Zupę cebulową podaje się z grzankami z serem, które przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Pajdy, najlepiej czerstwego, pszennego pieczywa posypać startym żółtym serem i wstawić do piekarnika, aby ser się stopił, a chleb lekko się zrumienił. Dwie takie grzanki kładziemy następnie na wierzch miseczki z apetycznie parującą zupą cebulową. Smacznego!
Gotowa zupa cebulowa podana wraz z grzankami. |
0 komentarze :
Prześlij komentarz