Ratatuj podany z ryżem. |
POTRZEBNE SKŁADNIKI:
- 1 bakłażan
- 2 niewielkie cukinie
- 2-3 papryki
- 0,5 korzenia selera
- 2-3 marchewki
- 2 cebule
- 2 puszki pomidorów krojonych
- garść fasolki szparagowej
- garść drobno posiekanego szczypiorku
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki tymianku suszonego
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- opcjonalnie: garść świeżego tymianku
- opcjonalnie: kilka świeżych listków bazylii
Ratatuj nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Wszystko sprowadza się do uduszenia warzyw. Jedyna na co trzeba znać uwagę to kolejność wrzucania składników do garnka. Bakłażan, cukinię, paprykę i cebulę kroimy w sporą kostkę. Drobniej, ze względu na twardość, kroimy selera. Marchew natomiast rozdrabniamy na grube plasterki. Fasolkę obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Teraz możemy zacząć podsmażać warzywa. Na początek wrzucamy do garnka seler, marchew i cebulę. Po kilku minutach dorzucamy fasolkę. Następna w kolejce jest papryka. Na koniec bakłażan i cukinia. Solimy całość. Kiedy składniki prawie dojdą do idealnej miękkości dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, szczypiorek, zioła i pieprz. Wszystko teraz musi się razem pogotować do miękkości warzyw i voilà:-)
Ratatouille podałem z ryżem, ale doskonale nadaje się sama jako przystawka lub dodatek do mięs lub ryb. Jest to bardzo uniwersalna potrawa. Smacznego !
0 komentarze :
Prześlij komentarz