sobota, 20 lipca 2013

Ratatouille ( ratatuj ) na bogato.

Ratatouille, czy też spolszczony ratatuj to prowansalska potrawa, która zdobyła popularność (przynajmniej ja się o niej dowiedziałem) dzięki filmowi animowanemu o tym samym tytule stworzonego przez tandem Disney-Pixar. W podstawowym przepisie, tego wegetariańskiego dania znajduje się cukinia, bakłażan, cebula, papryka i pomidory. Ja postanowiłem go trochę wzbogacić o dodatkowe warzywa.


Ratatuj podany z ryżem.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 1 bakłażan
  • 2 niewielkie cukinie
  • 2-3 papryki
  • 0,5 korzenia selera
  • 2-3 marchewki
  • 2 cebule
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • garść fasolki szparagowej
  • garść drobno posiekanego szczypiorku
  • 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: garść świeżego tymianku
  • opcjonalnie: kilka świeżych listków bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Ratatuj nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Wszystko sprowadza się do uduszenia warzyw. Jedyna na co trzeba znać uwagę to kolejność wrzucania składników do garnka. Bakłażan, cukinię, paprykę i cebulę kroimy w sporą kostkę. Drobniej, ze względu na twardość, kroimy selera. Marchew natomiast rozdrabniamy na grube plasterki. Fasolkę obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Teraz możemy zacząć podsmażać warzywa. Na początek wrzucamy do garnka seler, marchew i cebulę. Po kilku minutach dorzucamy fasolkę. Następna w kolejce jest papryka. Na koniec bakłażan i cukinia. Solimy całość.  Kiedy składniki prawie dojdą do idealnej miękkości dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy, szczypiorek, zioła i pieprz. Wszystko teraz musi się razem pogotować do miękkości warzyw i voilà:-)

Ratatouille podałem z ryżem, ale doskonale nadaje się sama jako przystawka lub dodatek do mięs lub ryb. Jest to bardzo uniwersalna potrawa. Smacznego !

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...