wtorek, 30 lipca 2013

Pszenno-żytnie placki z jabłkami i bananami.


Przedstawiam wam klasycznie placki z jabłkami podrasowane i zmodernizowane pod nasze widzimisię:) Nadal bardzo smaczne, a na pewno zdrowsze i bardziej puszyste od standardowych. Jeśli chodzi o przepis poniżej, to podane ilości składników są bardzo 'na oko', ponieważ przy robieniu takich placków, naleśników tudzież placków ziemniaczanych, zawsze dodaje wszystko na wyczucie tak, aby uzyskać pożądaną konsystencję.

Placki pszenno-żytnie z jabłkiem, bananem i cynamonem.


POTRZEBNE SKŁADNIKI:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka  mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 2-3 jajka
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jabłko i banana musimy obrać i pokroić w drobne plasterki. Do miski wsypujemy  mąkę (oba rodzaje), sól, cynamon, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i wlewamy mleko. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki a następnie dokładamy owoce. Po wymieszaniu ciasto na placki w zasadzie jest gotowe. Powinniśmy uzyskać konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego, bardzo powoli lejącego się z łyżki. Pozostaje już tylko usmażenie placuszków na rozgrzanym oleju. Podczas pobytu na patelni powinny lekko urosnąć dzięki proszkowi do pieczenia. Gotowe danie proponuję podawać z cukrem (najlepiej pudrem, ulubionym dżemem, miodem lub kremem orzechowo-czekoladowym.

0 komentarze :

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...